De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 30 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Pentagon: eerst
Bagdad en wapendepots
in de as

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - Het Amerikaanse ministerie van Defensie overweegt een militaire aanval op de Iraakse hoofdstad Bagdad. Het voornaamste doel in deze nieuwe strategie is de dood of uitschakeling van president Saddam Hoessein.

Volgens The New York Times wordt met een directe aanval op Bagdad en de centraal geleide militaire commandocentrale beoogd dat Irak deze strategie niet kan vergelden met massavernietigingswapens. Het Witte Huis en het Pentagon weigeren ieder commentaar. Het plan is nog niet formeel aan president Bush voorgelegd.

De zogenoemde 'Bagdad-eerst-strategie' of 'binnenstebuiten-tactiek' is gebaseerd op het Amerikaanse militaire vermogen om over lange afstanden gericht toe te slaan. Volgens hoge functionarissen van het Pentagon, die als bron van The New York Times anoniem willen blijven, is het van cruciaal belang dat bij een aanval op Irak de militaire commandostructuur vleugellam wordt. Daarmee zou het regime-Saddam Hoessein snel ten val komen.

De democratische oppositie zet vraagtekens bij het nieuwe plan. Volgens een woordvoerder is het nog maar de vraag of Saddam Hoessein zo gemakkelijk kan worden opgespoord en uitgeschakeld. "Als we zien dat Osama bin Laden ook nog voortvluchtig is, biedt dat weinig reden tot optimisme."

Het Pentagon gaat er vanuit dat lagere officieren op verschillende militaire bases verspreid over Irak niet zijn getraind om te improviseren, wanneer ze eenmaal zijn afgesneden van hun bevelhebbers. Bovendien zouden die officieren niet meer gemotiveerd zijn om massavernietigingswapens in te zetten, als ze eenmaal op de hoogte zijn gebracht van de uitschakeling van hun president.

NAVO

De functionarissen van het Pentagon menen dat de Bagdad-eerst-strategie de NAVO-bondgenoten meer zal aanspreken dan oudere plannen voor een grootscheepse militaire aanval op Irak, waarvoor de inzet van een kwart miljoen soldaten nodig was.

Zij wijzen er evenwel op dat de nieuwe tactiek ook de inzet vereist van een groot aantal soldaten voor de interim-periode tot het land een nieuwe stabiele regering heeft.

Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen hebben gisteren in het zuiden van Irak met precisiebommen een Iraakse bunker uitgeschakeld, van waaruit volgens Washington raketten werden afgevuurd. Volgens het Pentagon heeft Irak de afgelopen zeven maanden al 70 raketaanvallen uitgevoerd op Amerikaanse en Britse vliegtuigen die de zogenoemde no-fly zone controleerden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 30 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.