De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 27 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Exact wordt langzaamaan
een zichtbare speler in VS

door Richard Commert

   
 

AMSTERDAM - Nog één overname met een omzet van een miljoen of 30 en Exact begint een softwarebedrijf van belang te worden op de Amerikaanse markt. De afgelopen anderhalf jaar werden al een paar acquisities gepleegd in de Verenigde Staten. Daardoor maakt Exact er inmiddels een omzet van €70 miljoen.

Maar dat is nog onvoldoende, vindt financieel-directeur Bert Groenewegen. Hij wil er naar een aandeel van meer dan 10% op de softwaremarkt voor het midden- en kleinbedrijf. Dan lijkt zelfs het marktleiderschap haalbaar.

De Amerikaanse softwaremarkt is nog erg verdeeld. Er zijn geen grote bedrijven in dit marktsegment te vinden. Exact heeft er ruwweg een marktaandeel van 8 à 9%. Voor het afhandelen van meer dan één overname heeft Exact te weinig tijd. "Dat is jammer", vinden analisten. "Het bedrijf zou nu moeten toeslaan. Juist nu zijn de prijzen voor Amerikaanse automatiseringsbedrijven laag." Maar Groenewegen wil daar niet aan. "Als je op meer borden tegelijk schaakt, is ook de kans op een mislukte overname groter. Dat risico willen we niet lopen."

De directie van Exact heeft al voldoende werk aan de integratie van de overgenomen Amerikaanse softwareondernemingen Macola en Kewill, die twee maanden geleden in het Exact-nest werd opgenomen. Vooral Macola is een lastige. De winstgevendheid is maar matig. In de eerste helft van dit jaar bleef de licentieomzet achter. Het zal naar schatting van de financieel-directeur nog drie tot vijf jaar duren voordat de winst van Macola op het groepsgemiddelde ligt.

Exact boekte in de eerste zes maanden een nettowinstmarge van 13,3%. Met Kewill werd het marktaandeel van Exact op de Noord-Amerikaanse markt bijna verdubbeld. Met de overname werden meer dan 4000 klanten aan het bestaande klantenbestand toegevoegd. Daardoor komt die teller uit boven de 10.000.

Over branchegenoot Scala Business Solutions laat de Exact-directeur zich lovend uit. "Die doen het heel redelijk", vindt hij. Maar op de regelmatig de kop opstekende geruchten dat Exact en Scala hun krachten zouden gaan bundelen, wil Groenewegen niet reageren. "We spreken en zien elkaar regelmatig. Maar op dit moment speelt er niets in die richting." De geruchten begrijpt hij wel. Exact heeft nog steeds geen voet aan de grond in interessante regio's als Scandinavië en Italië. En: "Scala is een vergelijkbaar bedrijf met dat van ons en er lopen niet veel van dit soort marktpartijen rond."

Zolang de jacht naar overnameprooien niet de gewenste vruchten afwerpt, opent de Nederlandse automatiseerder eigen kantoren in de Amerikaanse regio's waar het merendeel van de omzet wordt geboekt. Volgend jaar moeten dat er vijftien zijn. Nu heeft Exact zeven vestigingen in de Verenigde Staten. In de eerste helft van dit jaar werden filialen geopend in Houston, Los Angeles en San Francisco.

Tegen die tijd dat Exact de gewenste schaalgrootte in de VS heeft bereikt, komt mogelijk ook een ander felbegeerd doel in beeld: notering aan de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Het bedrijf droomt er al anderhalf jaar van, maar het broze beursklimaat nodigt volgens Groenewegen nog niet echt uit om de stap naar de Amerikaanse beurs te wagen. De plannen daarvoor staan dus in de ijskast.

Groenewegen vraagt ook nog even geduld voor de entree van een Amerikaan in het bestuur van Exact. "Dat duurt nog minimaal één jaar", zegt hij. "Wie dat is, weten we nog niet. Zeker is wel dat we een bestuurslid uit eigen gelederen willen benoemen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 27 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.