De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 27 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Tommy Soeharto voor 15 jaar de cel in

Van onze correspondent

   
 

JAKARTA - Tommy Soeharto, de 40-jarige zoon van de tweede president van Indonesië, is gisteren schuldig bevonden aan samenzwering tot moord, verboden wapenbezit en vlucht voor de justitie en veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Tommy Soeharto. (Foto: REUTERS)
Hoewel de straf gelijk is aan de eis werd in sommige kringen gisteren teleurstelling uitgesproken. De weinig geliefde Tommy is daarmee immers aan de zwaarste straf, de doodstraf, die ook binnen het bereik van de rechtbank lag, ontsnapt.

Hutomo Mandala Putra, zoals zijn ware naam luidt, werd veroordeeld omdat hij vier huurmoordenaars vorig jaar opdracht heeft gegeven Syafiuddin Kartasasmita, de rechter bij het Hooggerechtshof die hem in 2000 wegens corruptie tot 18 maanden gevangenis veroordeelde, te vermoorden. Twee van de vier moordenaars zijn inmiddels tot levenslang veroordeeld. Tommy wordt eveneens gestraft wegens verboden wapenbezit en omdat hij na het eerste vonnis op de vlucht sloeg en zich gedurende 18 maanden aan zijn straf heeft onttrokken.

Ziekmelding

Een poging van Tommy het vonnis van gisteren uit te stellen door zich ziek te melden mislukte. Hoewel dokters diarree en duizeligheid constateerden en de verdachte twee dagen rust voorschreven, besloot de rechtbank - tot vreugde van de volgepakte publieke tribune - dat de aanwezigheid van de verdachte in dit geval niet onontbeerlijk was.

Het vonnis wordt in binnen- en buitenland gezien als een belangrijke test, zowel voor president Megawati, wier aangekondigde strijd tegen de corruptie tot dusver vruchteloos bleef, als voor het vanouds corrupte justitiële apparaat. In Indonesië heeft de rechtspraak nog steeds het karakter van een veiling waar de meestbiedende steeds het gelijk aan zijn zijde krijgt.

Volgens een recent rapport van 'Corruption Watch' (CW), een Indonesische non-gouvernementele organisatie, is het justitiële apparaat op alle niveaus corrupt, van de politie via lagere gerechtsambtenaren tot aan rechters. Meer dan de helft van de rechters is te koop, aldus CW-voorzitter Teten Maduki.

Ook het proces tegen Tommy Soeharto kon het wantrouwen niet wegnemen: de officier stelde zich tevreden met een eis van 15 jaar, hoewel de doodstraf er op staat.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 27 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.