De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 27 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  In de rij voor een ijsje
met een garnalensmaak

door Patrick Buis

   
 

door Patrick Buis TOKIO - Tijdens een warme zomer beleven de producenten van ijs als vanzelfsprekend gouden tijden. Zo ook in Japan. Buitenlandse toeristen zijn echter gewaarschuwd. Degenen die de tocht naar de ijscoboer wagen, zouden wel eens met een vreemde smaak in de mond van een koude kermis kunnen thuiskomen.

Wie in Nederland bij de ijsboer zou vragen om een ijsje met paling, garnaal of inktvis zou vol afschuw aangekeken worden. Hoongelach en spottende opmerkingen zouden hem ten deel vallen. In Japan is dit echter de normaalste zaak van de wereld.

Japan roemt zichzelf om de wijze waarop het gewoonten, stijlen en vaardigheden uit het buitenland overneemt, aanpast en verbetert. Na daar meer dan succesvol in te zijn geslaagd op het gebied van auto's, elektronica en zelfs mode, lijkt het niet meer dan vanzelfsprekend dat nu één van 's werelds meest populaire culinaire versnaperingen aan de beurt is: het ijsje. In Japan is het een succes. Bij een ijskraam in Ueno-park in de gelijknamige wijk in de hoofdstad Tokio, staat rond lunchtijd een enorme rij wachtenden.

Er staan ook een aantal nietsvermoedende buitenlandse toeristen tussen. Al wijzend wordt een ijsje uitgekozen, dat na één hap met een verschrikte blik direct in de prullenbak verdwijnt. Omstanders kijken afkeurend toe. Vooroordelen over onbeleefde buitenlanders worden opnieuw bevestigd.

Met name de paling, in Japan een delicatesse die voornamelijk in de zomer wordt gegeten, blijkt erg populair. Het resultaat is op zijn minst interessant te noemen. De keuze is onuitputtelijk, naast paling is er onder andere inktvis, ossentong, krab, maïs, rijst, zoete aardappel, mierikswortel, garnaal, mie, kip en cactus. De liefhebbers van garnalen wacht een extra verrassing. Het ijsje wordt opgesierd met een vers gepelde garnaal.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 27 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.