door Jolande Westdorp DEN HAAG - Tot grote woede van de Amerikaanse autoriteiten zijn door een blunder van de Haagse rechtbank drie Colombiaanse drugsbaronnen op vrije voeten gekomen.
Victor de B.
De arrestatie van de drie leden van de Colombiaanse maffia, op verzoek van justitie in New York, is nooit bekendgemaakt. Ook het schandaal rond hun inmiddels onterecht gebleken vrijlating is tot nu toe altijd geheim gebleven.
"Dat wij niet blij zijn met de vrijlating van deze zware drugscriminelen is zwak uitgedrukt. We zijn er des duivels over", verklaarde officier van justitie mr. David Rody in New York gisteren tegenover De Telegraaf. De drie worden onder meer verdacht van grootschalige xtc-smokkel vanuit Nederland naar de VS.
De Colombiaanse misdadigers zijn na hun vrijlating onmiddellijk op de vlucht geslagen en staan sindsdien internationaal gesignaleerd bij Interpol.
Beatriz Henao
De rechtbank in Den Haag achtte zich begin dit jaar niet bevoegd om de drie uit te leveren, aangezien zij in Amsterdam waren aangehouden. Volgens de rechter had hun uitleveringszaak door de rechtbank in Amsterdam behandeld moeten worden. Maar de afgelopen weken heeft de Hoge Raad de vloer aangeveegd met dit eerdere vonnis.
Volgens een woordvoerder van de Hoge Raad was Den Haag wel bevoegd om de drie vast te houden en over te dragen aan de Amerikanen. "Een aantal zaken is foutief beoordeeld en over het hoofd gezien".
Armando Enano
De drie Nederlands sprekende drugsbaronnen Jose 'John' Valderama Ruiz (34), Beatriz Henao (36) - bijgenaamd 'La Negra'- en Armando Enano (39) waren in oktober vorig jaar in het diepste geheim in Amsterdam gearresteerd. Aan hun arrestatie was maandenlang speurwerk door onder meer undercoveragenten van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA) vooraf gegaan.
In de zaak is ook een Nederlander, de 40-jarige Victor de B. uit Zaandam opgepakt. Ook hij werd na de omstreden uitspraak in Den Haag vrijgelaten, maar volgens persofficier E. Hartjes van justitie in Haarlem nog dezelfde dag opnieuw opgepakt in het huis van zijn moeder. De Hoge Raad beslist binnenkort over zijn ophanden zijnde uitlevering. De B. ontkent alle betrokkenheid.
Jose Valderama Ruiz
De Duitse justitie kwam de Colombiaanse bende volgens DEA-agent Anton Kohut vorig jaar april op het spoor. De Duitsers hadden lucht gekregen van geplande megaleveringen van Nederlandse xtc-pillen aan Amerika. Onmiddellijk werden infiltranten van de DEA ingezet, die zich als criminelen voordeden en de bende voorhielden de drugs via diplomatieke kanalen naar de VS te kunnen smokkelen.
Transport
In het Duitse Moers hadden Ruiz, Henao, Enano en De B. volgens de Amerikaanse justitie meermalen contact met de DEA-agenten. De DEA zegt de eerste partij van 50.000 Nederlandse xtc-pillen in juni vorig jaar uit handen van Zaandammer De B. te hebben ontvangen. De drugs werden onmiddellijk doorgeleverd naar Amerika.
Drugsbaron Valderama Ruiz kondigde kort daarna bij de DEA-man een volgend transport van 350.000 Nederlandse xtc-tabletten voor New York en nog eens 150.000 in ons land gefabriceerde pillen voor Florida aan. Een maand later werd door een vijfde handlanger, Antilliaan Virgilio Manuel (55) in de omgeving van Keulen een volgende partij van 300.000 xtc-tabletten aan de DEA-infriltranten geleverd.
Ook die xtc-partij, met een straatwaarde van zeker negen miljoen euro, werd door de Amerikaanse opsporingsagent overgebracht naar New York en resulteerde begin oktober vorig jaar in het oprollen van de maffia-organisatie.
Zowel in Amerika als in Nederland werden de bendeleden in de boeien geslagen. In New York hieven politie en justitie alvast het glas: zij beschikten naar eigen zeggen uit keihard bewijsmateriaal om de bendeleden langdurig achter de tralies te krijgen.
"De druiven waren zuur toen de Colombianen hier in januari werden vrijgelaten", beaamde een woordvoerder van het OM in den Haag gisteren. "Ze smaakten nog zuurder, nu blijkt dat hun vrijlating geheel onterecht is geweest".