De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 25 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Slachting op beurs

Van onze financiële redactie

   
 

AMSTERDAM - Op de Amsterdamse effectenbeurs zijn gisteren voor de vierde achtereenvolgende dag miljarden euro's in rook opgegaan.

De toonaangevende Amsterdamse beursbarometer AEX sloot 3,7 procent lager op 318,46, maar wist daarmee een verlies van ruim 7 procent - eerder op de dag - wel te halveren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (350x379, 25kb)

Directe gevolgen voor de portemonnee hoeven de koersdalingen nog niet te hebben, probeert onder meer De Nederlandsche Bank (DNB) al te grote onrust onder Nederlandse beleggers te sussen. Rechtstreeks van invloed op het besteedbaar inkomen is aandelenbezit - en de waarde daarvan - namelijk niet, benadrukt de DNB.

Pensioenpremie

Alleen als pensioenfondsen noodgedwongen hun premies verhogen, ziet de consument direct zijn koopkracht afnemen. Dat die premieverhogingen eraan komen, is zo langzamerhand wel zeker. Door de koersdalingen van de afgelopen dagen - en maanden - hebben veel pensioenfondsen hun reserves in snel tempo zien verdampen.

Daardoor dreigen zij niet langer aan hun pensioenverplichtingen te kunnen voldoen. Om de reserves weer op niveau te krijgen, zouden de fondsen hun pensioenpremies kunnen verhogen.

Als de consument vervolgens meer kwijt is aan zijn 'oude dag', blijft er minder over voor de boodschappen van nu.

De Nederlandsche Bank lijkt ondertussen een vooruitziende blik te hebben gehad. Eind 2000 rekenden DNB-president Nout Wellink en de zijnen al eens door wat de gevolgen zouden zijn van een koersdaling van 40 procent op de aandelenmarkten. Meest opmerkelijke uitkomst was dat de werkloosheid zou stijgen, de productie dalen en de inflatie en de loonkosten afnemen.

Waar De Nederlandsche Bank geen inschatting van maakte, en ook niet kán maken, benadrukt een zegsman, is hoe de consument op de koersdalingen reageert. Een daling van de aandelenkoersen heeft 'een vermogenseffect' - het appeltje voor de dorst wordt wat kleiner; minder sappig - maar ook 'een vertrouwenseffect'. Als de sluipende beurskrach van de afgelopen dagen voor consumenten aanleiding is om de hand op te knip te houden, dreigt een neerwaartse spiraal.

Het grote publiek geeft dan minder uit, zodat bedrijven minder verdienen. De bedrijven moeten vervolgens verder reorganiseren, waardoor consumenten alleen nog maar voorzichtiger worden met grote uitgaven, uit vrees dat men misschien zonder werk komt te zitten. De nieuwe minister van Economische Zaken Herman Heinsbroek zei deze week "alleen de weg naar boven te zien". De gemiddelde consument lijkt daarvan nog niet overtuigd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 25 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.