De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 25 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Kijken, niet kopen is het
devies in beleggingsland

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Er klinkt een diepe zucht door de telefoon. "Als ik dát zou weten was ik nu een rijk man geweest", zegt een geïrriteerde stem. Want of de aandelenmarkt de bodem heeft bereikt en het dus tijd wordt om in te stappen - wat is dat nou voor 'n vraag? "Meneer, er zijn analisten die denken dat we naar de tweehonderd punten gaan."

De Postbank-beleggingsadviseur heeft duidelijk geen tijd voor domme vragen in drukke tijden. Na ruim vijf minuten telefonische wachtkamer volgt dan ook een uiterst kort gesprek. Er is een slachting gaande op de Europese beurzen en dat vergt alle aandacht. "Er wordt aanzienlijk meer gebeld", bevestigt een Postbank-woordvoerster even later de drukte bij de beursorderlijn.

De aanhoudende duikvlucht van de AEX-index heeft beleggingsland de stuipen op het lijf gejaagd. Gisteren verloor de beursgraadmeter na een nieuwe, wilde rit 3,7% en het einde lijkt nog niet in zicht. Bij dat sentiment zijn de ogen vooral gericht op het beperken van beleggingschade. De particulier die dan aanklopt om juist geld in aandelen te steken, lijkt welhaast niet goed snik.

"Wij willen als bank best geld verdienen, maar eigenlijk raad ik u toch aan om te wachten", is het even openhartige als dringende advies van een Fortis-beleggingsadviseur. Volgens de medewerker kunnen de aandelenkoersen nog veel lager gaan, waarbij ter onderbouwing een 'oude beurswijsheid' van stal wordt gehaald: koop niet als de trend neerwaarts is, maar stap pas in als de beurs weer echt naar boven klimt. "Mensen die dinsdag bijvoorbeeld ASML of Aegon hebben gekocht , hebben nu alweer fors verloren", zo eindigt de Fortis-les.

Waar banken de afgelopen jaren geen kans onbenut lieten om klanten de aandelen in te praten, houdt menig adviseur de boot nu liever even af. Kijken, niet kopen is het devies. Dat geldt zeker in een week waar de markt tot nu toe elke dag is getrakteerd op een winstwaarschuwing - gisteren was de beurt aan Akzo Nobel - terwijl het wantrouwen van beleggers door alle boekhoudschandalen toch al de overhand heeft. Het wachten is dan eerst op betere tijden.

Zo ook bij RobecoDirect, dat terughoudendheid predikt. "De aandelenkoersen staan op het ogenblik erg laag, maar het probleem is dat we niet weten of de bodem is bereikt", aldus een beurslijnmedewerker, die zegt dat bellers opvallend vaak naar het 'juiste' instapmoment informeren. "Dat is de meest gestelde vraag." Maar ook de Rotterdammers moeten het antwoord - ondanks eerdere bemoedigende woorden van hoofd beleggingen Jaap van Duijn - schuldig blijven. "Ik kan het u niet met zekerheid zeggen."

ABN Amro adviseert ook al geen overhaaste beslissingen te nemen. "Nu instappen? Laten we eerst rustig kijken waar het geld dat u wilt beleggen voor is. Daarna kunnen we besluiten wat we gaan doen", tempert een adviseur al te impulsieve gedachten.

De bank heeft recent de modelportefeuille voor beleggers aangepast. Er wordt meer geld gestopt in obligaties, onroerend goed en zelfs aangehouden in liquiditeiten. Volgens het hoofd beleggingsadvies Nederland, Sam Lie, is het geloof in aandelen voor de lange termijn ongeschonden gebleven. Voor de korte termijn geldt echter: "grijp nooit in een vallend mes."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 25 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.