door Pieter van der Sloot NIZNIJ TAGIL - De sneltreinvaart waarmee Rusland zijn rol in de wereld als wapenexporteur probeert te heroveren, een positie die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een flinke knauw kreeg, begint het Westen steeds grotere zorgen te baren. Met name Washington is bevreesd dat de levering van grote hoeveelheden Russische tanks, gevechtsvliegtuigen en onderzeeërs aan China de wereldvrede op termijn in gevaar brengt.
|
Washington is bevreesd dat de levering van grote hoeveelheden wapens aan China de wereldvrede op termijn in gevaar brengt.
|
Ook de blijvende nucleaire samenwerking tussen Moskou en Iran, dat de Amerikaanse president George Bush als een zogeheten schurkenstaat beschouwt, is het Witte Huis een doorn in het oog.
De Amerikaanse ambassadeur in Moskou, Alexander Vershbow, luidde onlangs de noodklok over de nieuwe wapenromance tussen Moskou en China. Opmerkelijk, want de verhouding tussen Bush en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin is in de nasleep van de terreuraanslagen op 11 september nog nooit zo goed geweest.
Maar Moskou, dat driekwart eeuw mèt de communistische ideologie miljoenen wapens over de aardbol exporteerde, lijkt doof voor de Amerikaanse bezwaren. De oliedollar mag tot dusver zorgen voor een redelijk gevulde schatkist, de behoefte aan andere bronnen van inkomsten is groot. Het zogeheten militair-industrieel complex in Rusland omvat nog altijd 16.000 bedrijven waarvoor maar liefst twee miljoen mensen werken. Sinds de opdrachten van het Russische ministerie van Defensie het afgelopen decennium sterk zijn gedaald, lijkt het enige toverwoord nu 'export'.
"Voor de komende jaren hebben we een orderportefeuille van zo'n 13,5 miljard dollar," laat Andrej Beljaninov van de staatsmonopolist Rosoboronexport weten. "Er worden gelukkig weer contracten ondertekend en uitgevoerd. Een vruchtbare toekomst ligt voor ons."
Vorig jaar bedroeg de reële Russische wapenexport 4,3 miljard dollar, een bedrag dat dit jaar naar verwachting ruim zal worden overtroffen. Naast het aloude AK-47 automatische geweer, beter bekend onder de naam van zijn schepper Kalasjnikov, vormen vooral de MiG-straaljagers, helikopters en de nieuwste generatie gevechtstanks als de T-90S en de T-80 UK het leeuwendeel van de export. "Een beter wapen dan de kalasjnikov is nog niet uitgevonden," laat Joeri Martov, een wapenverzamelaar uit Sint-Petersburg, weten.
De aanwezigheid van de flamboyante nationalist Vladimir Zjirinovski, schaarsgeklede dansmeisjes en feestelijke koperblazers moest de afgelopen dagen tijdens de Wapenbeurs in de Oeralstad Niznij Tagil, zo'n 1300 kilometer ten oosten van Moskou, duidelijk maken dat de Russische marketingstrategie is veranderd. Nigerianen, Angolezen, Iraniërs, maar ook een delegatie uit de Noord-Koreaanse hoofdstad Pjongjang vergaapten zich aan het wapentuig.
"We waren slechte verkopers, maar dat is nu sterk verbeterd," zegt Vladimir Sjvarjov van het blad Rinki Vooroezjenii (Wapenmarkten).
Al enkele malen aangekondigde sanering van de wapenindustrie is tot dusver uitgebleven. .