De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 25 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Weinig vertrouwen in president Megawati
   
 

door Rob Sloot JAKARTA - Na een jaar aan de macht is de populariteit van de Indonesische president Megawati Soekarnopoetri in een duikvlucht geraakt. "Een jaar Megawati is gelijk aan tien jaar Soeharto", aldus de tekst op een spandoek dat gisteren voor haar presidentiële paleis in Jakarta door demonstranten werd gedragen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Megawati (Foto: AP)
Megawati, die in juli 2001 na 18 maanden chaos onder president Abdurrahman Wahid als een heldin werd binnengehaald, heeft weinig of geen van haar beloften waargemaakt.

Een jaar geleden kondigde zij aan "onmiddellijke en concrete actie te ondernemen om de lont uit de aanhoudende crisis te halen." Maar meer dan haar zwijgende glimlach en haar alles overheersende besluiteloosheid heeft zij tot dusver niet laten zien. Van enige aanpak van de verlammende corruptie is geen sprake. Vrede in Atjeh is nog geen stap dichterbij gekomen. Het luisteren naar de wensen van de meerderheid, die haar op het presidentiële pluche hielp, gaat haar slecht af. "Mega heeft oordoppen in", heet het in de straten van Jakarta.

Indonesië verliest het vertrouwen in zijn leidster, zo wijzen meerdere opiniepeilingen uit. Een onderzoek van het dagblad Kompas toont aan dat 72 procent van de ondervraagden teleurgesteld is in nagenoeg alle aspecten van haar leiderschap. Interessanter is dat 74 procent van degenen, die zeggen in 2001 op haar te hebben gestemd, nu zeer ontevreden is met Mega.

Ook in haar partij, de PDI Perjuangan, botert het niet. Eros Djarot, een populaire zanger en tot voor kort een van de trekpleisters van de partij, kondigde de oprichting van een nieuwe partij aan die hij met veel gevoel voor drama naar Megawati's vader noemt, de Nationalistische Partij Bung Karno (PNBK).

Dissident

Eros is niet de eerste en de enige dissident. Een half jaar geleden al nam Dimyati Hartono ontslag als volksvertegenwoordiger en zegde zijn partijlidmaatschap op, omdat hij meer dan genoeg had van de interne ruzies en rivaliteiten. Kort daarop stichtte hij de Indonesische Moederland Partij (PITA).

Ook Sopha Sophiaan, de prominente fractievoorzitter in het Huis van Afgevaardigden en in de MPR, het hoogste wetgevende orgaan, legde zijn functies uit onvrede neer.

Onlangs nam ook Indira (die zoals vele Indonesiërs slechts één naam draagt) afscheid van de PDI-P. Daarmee protesteerde zij tegen Megawati's weigering een parlementair onderzoek te laten instellen naar corruptie door de voorzitter van het parlement, Akbar Tandjung.

En binnen de partij is er algehele onvrede sinds Mega enkele weken geleden haar volle gewicht zette achter de herbenoeming van Jakarta's hoogst onpopulaire gouverneur Sutiyoso. Dat is de ex-generaal die in 1997 als militaire commandant in de hoofdstad verantwoordelijk was voor de bloedige aanval op het hoofdkwartier van de PDI (toen Mega's partij, waaruit later de PDI-P voortkwam) en die heeft geleid tot de verdwijning van tal van partijleden. Mega weigert tot dusver een verklaring te geven voor die steun.

"Megawati heeft geen visie en geen leiderskwaliteiten", zegt Didik Rachbini, een econoom van het Instituut voor Ontwikkeling, Economie en Financiën. "Ze heeft er geen idee van welke koers ze moet varen om de economisch groei op gang te brengen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 25 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.