De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 25 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Toch veiling van radiofrequenties

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De overheid moet toch een veiling houden voor de verdeling van radiofrequenties onder de commerciële zenders, zowel bestaande als nieuwkomers. Dat heeft de bestuursrechter in Rotterdam gisteren bepaald.

Het vorige kabinet wilde in afwachting van een definitieve regeling aanvankelijk een tijdelijke verdeling maken, waarbij ruimte zou zijn voor twee nieuwkomers die een jaar over de frequentie konden beschikken. Radio Veronica, een van de nieuwkomers, eiste echter dat er meteen geveild zou worden en spande een rechtszaak aan.

De rechter oordeelde dat een definitieve verdeling door langdurige politieke onenigheid tussen kabinet en Tweede Kamer ten onrechte is uitgebleven en eist dat er voor 16 september een veiling wordt aangekondigd. De nieuwe frequenties moeten ingaan op 1 februari 2003.Directeur Ton Lathouwers van Sky Radio zegt het vervelend te vinden dat er een veiling komt en wijst erop dat in Brussel nog een procedure loopt tegen het instrument van een veiling.

Het belangrijkste argument van de commerciële radiostations tegen een veiling is dat zij jarenlang hebben geïnvesteerd in hun huidige merk en frequentie. Zo vreest Radio 538 dat straks een buitenlandse partij de frequentie voor haar neus wegkaapt en een soortgelijk station opzet met dezelfde muziek en zich vervolgens Radio 583 noemt.

Regeerakkoord

De coalitiepartijen CDA en LPF reageerden negatief op de uitspraak. Volgens CDA-Tweede-Kamerlid Atsma is sprake van een politiek besluit nu CDA, LPF en VVD in het regeerakkoord hebben afgesproken de frequenties niet te zullen veilen. Atsma: "Dit is een politieke kwestie en daar hoeft de rechter zich niet mee te bemoeien." Hij wijst op de afspraken die gemaakt zijn tijdens de kabinetsformatie. "Eindelijk was er een breed politiek draagvlak om niet te veilen en dan krijg je deze uitspraak. Het CDA laat het hier niet bij zitten."Ook LPF-Kamerlid Wijnschenk is verrast. "We willen geen herhaling van de UMTS-veiling, waarvoor zoveel geld werd betaald dat de middelen ontbreken om het netwerk vervolgens op een goede manier uit te rollen."

Het ministerie van Economische Zaken laat momenteel juristen de uitspraak bestuderen. Het is dan ook nog niet duidelijk of er beroep wordt aangetekend. Het kabinet zal zich hierover beraden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 25 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.