AMSTERDAM - Gepensioneerden eisen massaal een zetel op in de besturen van vele honderden pensioenfondsen. Nu nog worden deze bestuurd door alleen werkgevers en vakbonden.
Volgens belangenorganisaties FNV-BG, de NBP, BP-PGGM en de VAP die optreden namens ruim 8,5 miljoen gepensioneerden, is de tijd rijper dan ooit voor meer pensioendemocratie. In een brandbrief aan de kersverse staatssecretaris voor Sociale Zaken Mark Rutte leggen de organisaties verband tussen de "wegsmeltende pensioenvermogens" en het "gebrek aan controle" op de fondsbesturen.
Tweehonderd van de bijna duizend pensioenfondsen in Nederland bevinden zich momenteel door het slechte beursklimaat in de gevarenzone. De dalende aandelenkoersen slaan een flink gat in de beleggingen van deze pensioenfondsen.
Ze hebben een dekkingsgraad (de verhouding tussen de verplichtingen en het vermogen) tussen de 110 en 100 procent, maakte hun toezichthouder, de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK), gisteren bekend. De vereiste limiet is 110 procent.
"Een aantal fondsen heeft de aanpassing van de pensioenen aan de lonen en prijzen al achterwege gelaten. Meer fondsen zullen dat voorbeeld volgen", waarschuwen de vier belangenorganisaties.
De vakcentrale CNV maant echter tot kalmte. CNV-voorzitter Doekle Terpstra is nijdig vanwege de actie van de pensioenkamer. "Buitengewoon ongelukkig. Er is volstrekt geen reden voor paniek." De verschillende CNV-bonden zitten in het bestuur van vele honderden fondsen. Terpstra benadrukt dat alle pensioenfondsen meer dan 100 procent aan hun verplichtingen kunnen voldoen. "Nederland heeft een van de beste pensioensystemen van de wereld."