AMSTERDAM - Nu kunnen jullie me nog alles vragen en ben ik Moedertje Geduld in hoogsteigen persoon, maar degenen die uiteindelijk in het huis terechtkomen, zullen worden toegesproken door een stem: de stem van Big Brother!" Kort maar krachtig houdt BB-hoofdredacteur Hummie van der Tonnekreek een introductietoespraakje voor een dertigtal gegadigden die zich hebben opgegeven voor de vierde editie van 'Big Brother'. Het is de vierde groep die dag, die wordt gewaarschuwd dat Big Brother 'geen schoolreisje' is, 'geen feestje', maar een ervaring die vergelijkbaar is 'met het gevoel dat mensen delen die naar de maan zijn geweest. Bijzonder en uitzonderlijk, spannend, emotioneel en meedogenloos'.
Big sister Hummie van der Tonnekreek tijdens de ultrastrenge selectie van de aspirant bewoners: "Nu ben ik nog aardig..."
Vanaf de voorbereidingen van de allereerste editie van de mega-televisiehit 'Big Brother' hebben de bedenkers en organisatoren er alles aan gedaan de pers op ruime afstand te houden. Geheimzinnigheid omsluierde het veelbesproken en omstreden project vanaf dag één. Tot vorige week Privé bij hoge uitzondering een kijkje in de keuken mocht nemen. Als kandidaat vertrok uw reporter naar Studio 22, pal naast het Endemol Nederland-complex op het Mediapark in Hilversum. Vriendelijke gastvrouwen ontvangen de tientallen die binnendruppelen met een kopje koffie of thee. Er wordt een Polaroidfoto gemaakt en de kandidaten krijgen een formulier in de handen gedrukt. Naam, adres, woonplaats, wat algemene vragen en het recht aan BB, opnamen die gemaakt worden tijdens een interview met het selectieteam voor uitzending te gebruiken. Bovenal het verzoek rustig te wachten op wat komen gaat.
Big Brother The Battle: Sandy
Veel jonge mensen zijn op de oproep afgekomen. Tieners, twintigers, maar ook ouderen, veertigers, vijftigers, ook een dame van ver in de zestig glijdt in de schoolbankjes. Natuurlijk is het hoofdmotief van de meesten - en daar zijn ze heel stellig in - het najagen van fame and fortune, een Bekende Nederlander worden, net als Bart, Ruud of Karin. Beroemd zijn en nog met een lekkere pot geld op huis aan. "Spannend", "een uitdaging", "een levenservaring", "een podium om mezelf te presenteren", vertellen de meesten enthousiast. Er zijn er ook bij die in dezelfde ademtocht zeggen andere redenen te hebben. Het verwerken van een verbroken relatie bijvoorbeeld. Of de sleur van het dagelijks bestaan willen doorbreken, maar niet weten hoe. "Dan maar een paar maandjes in retraite bij Big Brother."
Bravourekoppies
Net als veel eenzame zielen. Jongens met een bravourekoppie, maar in de discotheek het lef niet hebben op een meisje af te stappen en dus maar hopen voetje voor voetje er een te strikken in het roemruchte BB-huis. Of een meisje dat vertelde juist op deze manier één bepaalde meneer duidelijk te maken dat hun 'relatie toch heel erg over en voorbij is'. En de 'coming outs' natuurlijk. Jongens en meisjes die op televisie voor hun homoseksualiteit willen uitkomen. Maar nog niemand die zich wil laten ombouwen. Komt er vast nog wel een mee.
Er was ook een jongeman in mijn groepje die net klaar was met zijn studie en ergens in het voorjaar pas zijn volgende plannen kon voortzetten. "Geld om in de tussentijd een wereldreis te gaan maken heb ik niet. Daar heb ik sowieso helemaal geen zin in. Het lijkt me wel cool me vrijwillig te laten opsluiten. Ben ik er toch even helemaal uit." Of een huisvrouw van 36 jaar die het 'even helemaal gezien' heeft en manlief en kinders wil laten voor wat ze zijn. "Ik wil naar mezelf op zoek gaan in het BB-huis."
Maar tussen de tientallen zitten ook velen die enkel en alleen naar Studio 22 zijn gekomen om 'gewoon even een kijkje te komen nemen'. In deze ronde zijn veel mensen middels scoutings uitgenodigd voor een selectieronde. Zij zijn bijvoorbeeld aangesproken in een discotheek, bar of op de camping, omdat ze op een of andere manier binnen een groepje opvielen. Als gangmaker, als stemmingmaker, om zijn of haar minzaamheid, stoerheid, sexy gedrag, zwijgzaamheid of wat dan ook. Dan was steevast de vraag: 'Zou jij aan Big Brother willen meedoen?' Daar waren velen kennelijk gevoelig voor.
"Binnen enkele maanden zijn er zo'n slordige 8000 aanmeldingen binnen", vertelt Van der Tonnekreek. "Ja, enorm. Maar dan moet je afwachten, hoor. Er zit een hoop 'fake' tussen. Vooral bij de telefonische aanmeldingen. Even één stoer moment en vervolgens hebben ze het lef niet. Maar er blijven er uiteindelijk toch nog genoeg over waar we een fantastische club van denken te kunnen maken. We zijn er heel precies in. De bewoners die we nu zoeken moeten een grote mensenkennis hebben, een uitgelezen emotionele intelligentie en ze moeten kunnen omgaan met vriendschap en vijandschap. Big Brother zal de groep in situaties brengen waarin de leden stuk voor stuk al hun sociale vaardigheden nodig hebben."
Er zal weer een arme en een rijke kant in het huis zijn: back to basic en het leven in weelde maken weer deel uit van het concept. Mobiele telefoons en multi-vitaminen zijn streng verboden. Make-up mag, boeken ook. Al worden ze stuk voor stuk gecontroleerd, net als eventuele medicijnen. Een goede gezondheid is essentieel. "Het hartje moet wel blijven kloppen." Koffers worden grondig geïnspecteerd, kleding en schoeisel tegen het licht gehouden. Deze editie duurt geen 100, maar 115 dagen. "Natuurlijk hangt er een camera op de wc. En in de douche. En als je bang bent dat je in je nakie wordt gefilmd, dan hou je maar een broekje aan."
De camera's zijn overal. Tientallen. Snorren dag en nacht...
"Hallo, we hebben het hier over Big Brother. Vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week. 115 dagen, als je het sowieso volhoudt. Als er iets gebeurt waarvan wij denken dat het goed is voor de kijkcijfers zenden we het uit. Ik ben in dienst van een commerciële omroep en ik word ervoor betaald een spraakmakend programma te maken."
Nee, geen 'enge dingen', zoals maden eten of tussen de vogelspinnen doorkruipen. "Maar als je een regenworm in de moestuin wil verorberen, ga je gang," grinnikt Van de Tonnekreek. "Wel opdrachten!" Wat voor opdrachten? "Dat merk je wel."
Strenger
Het toontje wordt al wat strenger. "En mondje dicht. Tegen iedereen. Enkel wat naasten mogen het weten. Je ouders, je man, je vrouw. En ook die mogen niets zeggen. Als we er ook maar lucht van krijgen dat iemand uit de school klapt, is het onmiddellijk voorbij. Dan lig je er uit. Van tevoren mag absoluut niet bekend worden wie het huis ingaan. De ene bewoner van het huis weet niet wie de andere bewoners worden. Top secret! Tot aan de drempel van het huis kun je terug."
"Top. Lijkt me geweldig. Weet ik nu waar ik aan toe ben", waren de meest gehoorde kreten na afloop. Maar ook: "Mij niet gezien. Wegwezen!"
De redactieleden praten nog even na. Stuk voor stuk worden alle kandidaten van die dag besproken: "Dit vond ik een engerd, levensmoe ventje", zegt er één van. "Deze was hartelijk. Deze kerel ziet er leuk uit, maar zit me een partij onder de plak. Zij was in eerste instantie een beetje een tutje, maar eenmaal aan ons gewend, was ze geweldig. Deze juffrouw ziet eruit als een boekhoudster, maar werkt in haar vrije tijd in een sm-massagesalon. Poeh, deze gast flipte meteen al, zijn ogen stonden niet goed." Enzovoorts.
"Ik zie meestal bij de eerste aanblik al de smoeltjes van degenen die het nog geen vijf dagen uithouden", zegt Hummie van der Tonnekreek. "Maar ook in één oogopslag degenen die een grote kans maken. Zo zagen wij in Bart, Sabine en bijvoorbeeld Koos direct een geschikte kandidaat."
De stapel 'afgewezen' groeit gestadig, terwijl het aantal 'eventueel geschikt' laag blijft.
Onverbiddelijk
"Ja, het is een hele klus een goede groep samen te stellen", zegt Van der Tonnekreek. "Een groep waarvan we kunnen veronderstellen dat die met elkaar de eindstreep kunnen halen. Dat is zeker niet eenvoudig. De bewoners zijn je kapitaal, daar moeten we het mee doen. 115 Dagen lang, 24 uur per dag. Aan twijfelgevallen doen we in principe niet. Ik ben onverbiddelijk. Maar dat is Big Brother nu eenmaal."