DEN HAAG - Twee dagen na het aantreden van het kabinet-Balkenende zijn de vice-premiers Bomhoff (LPF) en Remkes (VVD) al in een hevig conflict verwikkeld rond het ontslag van een topambtenaar op het ministerie van Volksgezondheid.
|
Van Lieshout (Foto: WFA RIANNE DEN BALVERT)
|
Minister Bomhoff heeft directeur-generaal Peter van Lieshout de wacht aangezegd, omdat hij enige tijd geleden kritiek uitte op de zorgparagraaf in het regeerakkoord.
Remkes, die als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk is voor rijksambtenaren, ziet echter geen grond voor ontslag: "Ik hou zeer van daadkracht, maar nog meer van zorgvuldigheid."
Bomhoff wenst echter niet met Van Lieshout samen te werken. Wat de LPF-minister betreft wordt de directeur-generaal zo snel mogelijk overgeplaatst naar een ander departement als hij niet kan worden ontslagen. Ingewijden melden dat toen Bomhoff deze week zijn intrek op het ministerie nam, hij weigerde om Van Lieshout te ontmoeten en de hand te schudden.
Aanleiding is de uitspraak van de directeur-generaal dat er 3 miljard euro meer nodig is voor de zorg. Opvallend is dat Bomhoff in zijn vorige functie als directeur van Nyfer ook de overtuiging had dat er veel meer geld voor de gezondheidszorg moest worden uitgetrokken, maar deze kritiek na zijn benoeming introk.
Van Lieshout heeft de orders van Bomhoff om zijn biezen te pakken genegeerd en zat gisteren volgens een woordvoerder van het ministerie nog achter zijn bureau. Verder wil het departement geen mededelingen doen.
De directeur-generaal heeft onder Paars II de nieuwe basisverzekering voor de zorg in de steigers gezet. Minister Borst en staatssecretaris Vliegenthart droegen hem op handen. Bij de VVD waren er echter ook bedenkingen, omdat hij aanvankelijk een te groot PvdA-stempel op het nieuwe zorgstelsel wilde drukken.
LPF-leider Herben juicht de actie van Bomhoff toe en sprak gisteren dreigende taal. "Het roer moet drastisch om op het ministerie van Volksgezondheid. Als er geen chemie is tussen een ambtenaar en de minister en de neuzen staan niet dezelfde kant op, dan moet die ambtenaar weg. Laat het een signaal voor de andere ministeries zijn."
Volgens Herben zitten er op alle ministeries veel 'paarse' ambtenaren. Hij ontkent dat de LPF lijstjes heeft opgesteld met andere topambtenaren die het veld moeten ruimen. "Maar ik wist wel dat Bomhoff dit zou gaan doen."
De kwestie is naar verluidt aan de orde geweest aan de formatietafel. Premier Balkenende zou zich tegen ontslag hebben verzet.