De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 23 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  KNAU kiest met grote EK-ploeg
voor 'moeilijke mogelijkheden'

door Frank Woestenburg

   
 

IJSSELSTEIN - Henk Kort, technisch-directeur van de atletiekunie, is een verzamelaar van WC-spreuken. 'Kies voor moeilijke mogelijkheden in plaats van mogelijke moeilijkheden' is er één van. Hij gebruikte die leus gisteren om het selectiebeleid van de bond voor de Europese kampioenschappen in München (6 t/m 11 augustus) te verdedigen. Nog niet eerder in de geschiedenis reisde Nederland met zo'n grote afvaardiging (33 atleten, inclusief twee estafetteteams) naar een belangrijk atletiektoernooi.

Het grootste deel van de atleten heeft aan de gestelde richtprestaties voldaan. Voor atleten onder 23 jaar golden echter (zeer soepele) internationale limieten. Zes jeugdige talenten verdienden op basis van die limieten een retourtje naar de Zuid-Duitse stad. Het is echter de vraag of zij wel het niveau hebben om aan de EK deel te nemen en of op deze manier geen decepties worden gekweekt, zoals in het verleden al vaker gebeurde. "Het blijft altijd een gok", meent Kort. "Maar wij willen de EK aangrijpen om jeugdig talent de kans te geven toernooi-ervaring op te doen. We gaan voor de mogelijkheden, niet voor de moeilijkheden. En dat een groot deel van de buitenwacht het er niet mee eens is, daar zit ik niet mee. Maar laat een ding duidelijk zijn: we nemen geen toeristen mee."

De bond heeft zich in München, waar deelnemers ondergebracht worden in het olympisch dorp van 1972, acht finaleplaatsen ten doel gesteld. "Met hopelijk een paar medailles", aldus Kort. Vier jaar geleden, bij de vorige editie van de Europese titelstrijd, viel slechts een atleet (brons Robin Korving op de 110 meter horden) in de prijzen. De vooruitzichten zijn nu aanmerkelijk rooskleuriger. Zo worden vooral de kersverse Europees recordhouder Simon Vroemen (3000 meter steeplechase), Kamiel Maase (5 en 10 km), Lieja Koeman (kogel), Rutger Smith (discus) en de mannen van de 4x100 meter estafetteploeg medaillekansen toegedicht.

Opmerkelijk is dat Nederland op de middenlange afstand bij de mannen liefst met vijf atleten vertegenwoordigd is. "We hebben bijna 'volle bak'", stelt hoofdcoach Honoré Hoedt. Gert-Jan Liefers (1500), Arnoud Okken (800/1500), Bram Som (800) en Marko Koers (1500) voldeden aan de gestelde richttijden en maandag besloot de bond ook Stefan Beumer (800) het voordeel van de twijfel te geven. Beumer bleef zaterdag in Heusden-Zolder onder allesbehalve ideale omstandigheden slechts 0,07 boven de richttijd (1.46,50). Eerder was reeds besloten ook tienkamper Martineau dispensatie te verlenen. Okken beslist overigens pas in München welke afstand hij zal lopen. Voor Liefers, herstellende van een lichte stressfractuur, geldt dat er ter plekke bekeken wordt of hij fit genoeg is te starten. Hoedt is optimistisch gestemd. "Gert-Jan is een van de weinige atleten die geen wedstrijdritme nodig heeft om op een toernooi goed te presteren. Hij had een geweldig voorseizoen en is door die blessure een beetje uit de spotlights verdwenen. Dat kan best een positieve uitwerking hebben. Hij blijft een outsider voor de medailles."

De opstelling van de mannenestafetteploeg is nog niet definitief rond. Troy Douglas, 'bobsleeër' Timothy Beck en Martijn Ungerer zijn zeker van een 'basisplaats', voor de overgebleven startplaats zijn nog vier kandidaten. Zaterdag wordt in Eindhoven een testwedstrijd gehouden. Daar verschijnt ook de weer herstelde Patrick van Balkom aan de start. Voor Virgil Spier, een andere kandidaat, komt die wedstrijd nog te vroeg. De KNAU neemt zes mensen voor de estafette mee. Mocht dat door omstandigheden (blessures) niet mogelijk zijn, dan is er volgens Peter Verlooy, hoofdcoach explosieve nummers, sprake van een nieuwe situatie: "Dan moeten we de afweging maken of ploeg wel óf niet meegaat."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 23 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.