De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 24 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Mijn haren zijn te grijs voor
een baan als junior inkoop'

door Judith van Teeffelen

   
 

AMSTERDAM - Het nieuwe kabinet wil dat ouderen boven de 57,5 jaar weer actief gaan solliciteren. Belachelijk, vinden mensen van die leeftijd. Werkgevers nemen geen ouderen aan. Jopie van Vliet ondervond dat aan den lijve. Ze werd ontslagen toen ze 53 jaar was. Nu, vijf jaar later, heeft ze besloten niet meer te solliciteren. "Het lukt toch niet. Uit zelfbehoud ben ik ermee gestopt."

Van Vliet is een van de ouderen boven de 57,5 jaar die, als het aan de nieuwe regering ligt, weer actief moet solliciteren. Nu is er een passieve sollicitatieplicht voor mensen met die leeftijd. Dat houdt in dat oudere werklozen pas op een baan hoeven te solliciteren als ze er een aangeboden krijgen door het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Daarop moeten ze reageren anders lopen ze de kans gekort te worden op hun uitkering.

Van Vliet werd na vijfentwintig jaar werken bij V&D weggereorganiseerd. "Bij het arbeidsbureau (nu CWI, red.) zeiden ze tegen mij dat ik me niet druk moest maken en dat ik maar lekker met de kleinkinderen moest gaan wandelen." Ze solliciteerde uit zichzelf op meerdere banen, waaronder bijvoorbeeld een vacature inkoop junior. "Ik werd wel uitgenodigd voor een gesprek, maar dat was omdat ik mijn leeftijd niet had vermeld. Toen ze mijn hoofd zagen, wisten ze genoeg." Het arbeidsbureau bood haar in al die jaren één keer een baan aan, zegt Van Vliet. Ze kon loodsbaas, een toezichthouder op het laden en lossen in de haven, worden. "Een jongen van een jaar of vijfentwintig bood me deze vacature aan. Ik vroeg hem of hij zijn moeder dit werk ook zou laten doen. Toen was het heel stil aan de andere kant van de balie." Het CWI erkent dat de groep van 57,5 jaar en ouder niet veel kans heeft om er op de arbeidsmarkt tussen te komen. In totaal zijn er ruim 1,7 miljoen ouderen in de leeftijd tussen de 55 en 65 jaar, waarvan er 542.000 werken. Volgens het CWI krijgt van de werkloze ouderen boven de 57,5 jaar zo'n 8% weer werk.

Adviseur arbeidsbeleid van FNV Bondgenoten, Maaike Zorgman, vindt een actieve sollicitatieplicht een onzinnig idee. "Ouderen hebben minder kans om weer aan het werk te komen. Veel ouderen solliciteren tot ze een ons wegen en komen toch niet aan de bak. Werkgevers willen gewoon niet."

Marijke de Korte, die liever niet met haar echte naam in de krant wil komen, heeft zelf meerdere hoge managementfuncties vervuld. Sinds 1 januari van dit jaar zit ze thuis. Ze heeft vijfentwintig keer gesolliciteerd, maar kreeg continu nul op het rekest. Ergens begrijpt ze het wel. "Het is zoals het is. Om heel eerlijk te zijn, zou ik als manager ook niet een oudere aannemen. Ze zijn duur en kunnen toch wat minder aan."

De Korte is niet moedeloos en heeft vertaalwerk opgepakt. De nu 57-jarige gruwelt bij de gedachte dat ze tot de leeftijd van 65 jaar moet solliciteren. "Ik hoef echt niet hetzelfde salaris te verdienen. Maar als ik nog acht jaar moet solliciteren om vervolgens elke keer te horen dat het niets wordt, daar moet ik niet aan denken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 24 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.