De verslechtering van prins Claus kwam nadat hij afgelopen zondag opnieuw werd opgenomen in het AMC vanwege zijn trage herstel. Maar alles wees er toen echter op dat extra onderzoek volstond om het herstel te bevorderen. Daarbij werd onder meer gekeken naar het medicijngebruik en de gevolgen die dat heeft op de ziekte van de prins.
De artsen besloten gisteravond echter dat er een absolute noodzaak was om de toestand van de prins op de voet te gaan volgen op de intensive care-afdeling.
Begin juli, toen prins Claus ook al ter observatie was opgenomen in het AMC, bestond bij het medisch team het vermoeden dat het zou gaan om een plotselinge infectie aan de luchtwegen.
|
Prins Willem-Alexander en zijn vrouw Máxima arriveren bij het AMC. (Foto: ANP)
|
Prins Claus kwakkelt al jaren met zijn gezondheid. De laatste drie jaar wordt hij gekweld door klachten als gevolg van prostaatkanker, die overigens in 1998 met succes werd behandeld. Later - bij de nabehandeling van de prostaatkanker - ging het met name om problemen met de nieren en urinewegen, wat volgens deskundigen uitermate pijnlijk is voor de patiënt.
De lijdensweg resulteerde uiteindelijk in de verwijdering van de rechternier in mei 2001.
In het voorjaar lag de prins bijna twee maanden in het ziekenhuis in verband met een longembolie.
Daarna volgde een licht hartinfarct, wat het directe gevolg was van stolsels die zijn lichaam bleef vormen. Om die reden werd de prins gedotterd en implanteerden de artsen twee stents in de kransslagaderen. Prins Claus verbleef vervolgens na zijn ontslag uit het ziekenhuis bijna twee maanden op Paleis Noordeinde toen begin juli de medische problemen opnieuw de kop opstaken.
De prins beleefde ondanks zijn broze gezondheidstoestand de laatste tijd ook enkele zeer gelukkige momenten met zijn familie. Zo kon hij onlangs zijn eerste kleinkind Eloise Sophie Beatrix Laurence in zijn armen sluiten. De dochter van prinses Laurentien en prins Constantijn zorgde voor veel vreugde bij de dolgelukkige grootouders prins Claus en koningin Beatrix. Ook het huwelijk van zijn zoon kroonprins Willem-Alexander met Máxima op 2 februari jl. wordt als een hoogtepunt beschouwd. Ondanks zijn zwakke gezondheid kon de prins toch bij de plechtigheden aanwezig zijn.
In politiek Den Haag was er gisteravond grote zorg over de conditie van prins Claus. Nadat de Rijksvoorlichtingsdienst in het begin van de avond bekend had gemaakt dat de prins was overgebracht naar de intensive care-afdeling van het AMC werden de ontwikkelingen op de voet gevolgd door vooraanstaande politici. De nieuwe bewindslieden van het kabinet-Balkenende, die gisteren werden beëdigd door koningin Beatrix, zijn zeer betrokken bij de gezondheidstoestand van prins Claus.