BRUSSEL - Tientallen restaurants in Brussel en ommelanden bannen tot 1 augustus de Zeeuwse mossel van het menu uit protest tegen de hoge prijs. Samen met hun toeleverancier Marchant pikken ze het niet dat de Zeeuwen de prijs vanwege de extreem lage aanvoer in het weekeinde nogmaals verhoogden waardoor binnen een week bijna van een verdubbeling sprake was.
Marchant levert mosselen aan ruim 300 restaurants en hoorde vrijdag jl. van de prijsverhoging. Voor de betere mosselen zou bijna 10 euro per kilo moeten worden betaald waardoor de restaurantprijs van 20 naar 25 euro zou gaan. De mossel werd de laatste tijd toch al duur betaald, maar een aantal restaurateurs vindt dat "er nu genoeg met hen is gesold". Ze willen hun boycot volhouden tot de prijs daalt.Een aantal Zeeuwse mosselhandelaren heeft inmiddels te kennen gegeven extra mosselen op te gaan vissen om te voorkomen dat de schaaldieren helemáál onbetaalbaar worden.De vijf bedrijven in Yerseke die zowel mosselen kweken als verhandelen, zullen de komende zes weken een grote hoeveelheid kleine mosseltjes uit de Waddenzee opvissen en die op de markt brengen. Ze oogsten ze op hun eigen percelen.
Het gaat om kleinere mosselen die pas één jaar oud zijn, maar die (geholpen door de natuur) toch al veel romig en mals vlees bevatten. Het schelpje is echter tamelijk slap. De torenhoge consumentenprijzen zullen door deze extra aanvoer naar verwachting ietwat dalen.
Pas begin september komen de oogst en de aanvoer van Oosterschelde- en Waddenzee-mosselen goed op gang. Dan gaan vrijwel zeker ook de prijzen aanzienlijk omlaag.