DEN HAAG - In de Tweede Kamer is ophef ontstaan over de 'aanzienlijke' wachtgeldregeling voor ministers en staatssecretarissen die al heel snel na hun aantreden opstappen.
De SP vindt het "belachelijk'' dat een opgestapte bewindspersoon, zoals ex-staatssecretaris Bijlhout, twee jaar lang recht heeft op een uitkering van in totaal ruim 150.000 euro, terwijl er sprake is van een dienstverband van slechts enkele uren.
Bijlhout heeft gisteren door laten schemeren dat ze "in het belang van haar twee kinderen van 8 jaar en 14 jaar wel aanspraak wil maken op het wachtgeld''.
Ook het CDA, de VVD en D66 willen de wachtgeldregeling kritisch gaan bekijken. "Ik zou wel eens precies willen weten of iemand ook recht heeft op een dergelijke uitkering, terwijl er sprake is van verwijtbaar gedrag. Dat is toch heel iets anders dan wanneer iemand moet opstappen omdat het kabinet in zijn geheel is gevallen'', aldus CDA'er Rietkerk, die daarmee doelt op de onjuiste informatie die Bijlhout aan de toenmalige formateur Balkenende heeft gegeven.
LPF-leider Herben vindt het goed dat Bijlhout gebruik kan maken van een wachtgeldregeling. "Ze is al genoeg gestraft", aldus Herben.
Merkwaardig
De SP vindt het zeer merkwaardig dat een staatssecretaris of minister die al heel snel vertrekt, een veel hogere uitkering krijgt dan een opgestapt Kamerlid. "Ik zie geen verschil tussen die twee functies in die zin dat een Kamerlid bij zijn aantreden ook al zijn belangen in bedrijven en zijn baan heeft moeten wegzetten en opgeven'', aldus SP-Kamerlid Van Bommel, die inmiddels minister Remkes (Binnenlandse Zaken) hierover om opheldering heeft gevraagd. De SP'er vindt dan ook dat de vertrokken staatssecretaris Bijlhout niet meer, maar juist net zo veel moeten krijgen als een Kamerlid dat binnen drie maanden het bijltje erbij neergooit.
In tegenstelling tot wat het ministerie van Binnenlandse Zaken afgelopen maandag meldde, krijgen alleen Kamerleden die binnen drie maanden vertrekken zes maanden wachtgeld.
Voor bewindslieden die heel snel hun functie neerleggen, geldt daarentegen dat zij recht hebben op een uitkering voor een periode van twee jaar.
In het eerste jaar bedraagt het maandelijkse wachtgeld voor een staatssecretaris 80 procent van het bruto maandsalaris van € 8558 en in het tweede jaar ligt dat percentage op 70 procent.
De SP roept Bijlhout op om haar uitkering niet aan te vragen. "Dit wachtgeld is echt te gek voor woorden. Ik kan me niet voorstellen dat iemand van de LPF het onderste uit de kan wil halen'', aldus Van Bommel.