De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 22 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Honkbalduel Oranje gestaakt
   
 

AMSTERDAM - De 21ste editie van de Haarlemse Honkbal Week kende in het eerste speelweekeinde een aantal onverwachte wendingen. Van een spectaculaire openingsshow tot een brand in een meterkast. Van regen tot het staken van een wedstrijd.

De eerste wedstrijd van het Nederlands honkbalteam beleefde zaterdagavond een volstrekt unieke ontknoping, die resulteerde in het staken en vervolgens opschorten van de ontmoeting tegen Taiwan. Aanvankelijk werd de ploeg van bondscoach Robert Eenhoorn door Taiwan op een 0-2 achterstand gezet, maar slaagde erin de stand gelijk te trekken. De Aziaten hernamen vervolgens de leiding, waarna Oranje met een nederlaag genoegen leek te moeten nemen. Een hooggeslagen bal van Dirk van 't Klooster moest in de negende Nederlandse slagbeurt namelijk voor de laatste actie zorgen. Niets was minder waar, want de Taiwanese korte stop liet de bal vallen, waardoor Ronald Jaarsma voor een nieuwe gelijke stand zorgde.

Met een loper op het eerste honk en reeds twee nullen stopten de scheidsrechters het duel in de eerste helft van de tiende inning, omdat twee lichtmasten het plotseling begaven. De oorzaak was een beginnende brand in een meterkast van één van de lichtmasten, waarvan de rookontwikkeling al eerder in de slagbeurt zichtbaar was. De brandweer was snel ter plekke en bluste, zonder dat iemand van publiek of spelers in gevaar was geweest, het brandje snel. Verder spelen was echter onmogelijk, waarna werd besloten het duel vanmiddag om 14.00 uur uit te spelen.

Gistermiddag moest Nederland wederom een afwachtende houding aannemen vanwege de hevig neerdalende regen. Even leek het erop dat het duel tegen Japan afgelast moest worden, maar wederom deed de terreinploeg een ongelooflijk staaltje werk en maakte het speelveld wedstrijdklaar. De wedstrijd zou uiteindelijk drieënhalf uur duren, maar Nederland wel een 3-2 zege opleveren. "Ik heb enorm respect voor het publiek", reageerde bondscoach Robert Eenhoorn na afloop. "Wij zitten binnen in de dug-out of kleedkamer, maar al die mensen blijven toch maar in de regen zitten wachten."

De wedstrijd tegen Japan kwam traag op gang. Nederland kwam in de zevende inning voor het eerst tot scoren op een tweehonkslag van Ralph Milliard en een honkslag van Percy Isenia. Na een Japans punt in de zevende slagbeurt nam Oranje onmiddellijk weer afstand in de volgende inning via een honkslag van Maikel Benner. Eerder in de wedstrijd kreeg Nederland ook al scoringskansen, maar liet, net als in het gestaakte duel tegen Taiwan veel lopers op de honken achter. "Het waren er teveel. Even was ik bang dat dat ons zou opbreken, maar gelukkig kwamen we later in de wedstrijd wel tot scoren", aldus Eenhoorn.

De Haarlemse Honkbal Week begon vrijdagavond met een swingende en muzikale show, waarna Peter O'Malley met het gooien van een perfecte eerste bal het tweejaarlijkse evenement officieel opende. De voormalig eigenaar van de befaamde Amerikaanse Major League-organisatie Los Angeles Dodgers genoot zichtbaar toen hij in een fraaie Cadillac het stadion werd ingereden richting werpheuvel.

Na de openingshandeling zag O'Malley hoe de nationale amateurploeg van de Verenigde Staten met 2-0 van Taiwan won, dankzij een prima optreden van werper Kyle Sleeth die slechts twee honkslagen toestond. De Amerikaanse ploeg is al vanaf juni bij elkaar en speelde al 17 oefenwedstrijden in eigen land, voordat werd afgereisd naar Nederland. Daarvan werden er veertien in winst omgezet, waaronder drie tegen Japan. USA speelde vijfmaal tegen de Aziaten en verloor tweemaal.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 22 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.