De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 22 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  NAC van juk bevrijd

Van onze speciale verslaggever

   
 

BREDA - Ze ontkenden gebukt te zijn gaan onder de licentieperikelen, maar de Intertoto-Cupwedstrijd tegen Troyes bewees het tegendeel. Na een serie slechte oefenwedstrijden en dito trainingen, leefden de NAC-spelers - twee dagen na het verkrijgen van de proflicentie - in het thuisduel met de Fransen op. Bij vlagen werd aangetoond dat NAC dit jaar gewoon weer een tegenstander is om rekening mee te houden. Ondanks de slechte uitgangspositie (1-1) toonde trainer Henk ten Cate zich dan ook een tevreden man. ,,Ik heb veel positieve dingen gezien."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
NAC-spits Bart Van den Eede (rechts) helpt een grote kans om zeep. (Foto: FOTO COR VIVEEN)
Vooral de nieuwkomers Jurgen Colin, Arne Slot, Bart Van den Eede en in mindere mate Ali Boussaboun lieten een 'zeer verdienstelijke' indruk achter bij hun trainer. ,,Jurgen was vandaag verreweg de beste. Hij speelde fantastisch." Ook Kofi Mensah kreeg een compliment. ,,Ik heb Kofi gezegd dat hij in principe niet meer in aanmerking komt voor een basisplaats, maar heb vandaag noodgedwongen toch een beroep op hem gedaan. Hij heeft zich, eigenlijk al vanaf de eerste training, als een echte prof opgesteld. Hij speelde uitstekend."

Ten Cate erkende na afloop dat de financiële problemen bij NAC en de commotie die daarmee gepaard ging hem in elk geval niet ongemoeid hadden gelaten. ,,Vanaf het eerste moment heb ik getracht het zo ver mogelijk van me af te zetten. Maar ik kon geen krant openslaan en tv of radio aanzetten of er werd over gepraat. Zelfs mijn buurman vroeg op een gegeven moment of ik twee weken later nog wel een baan zou hebben. Al die ophef is me mateloos gaan irriteren. En natuurlijk heeft dat zijn weerslag."

Ook de spelers hadden daar last van, vermoedt de Amsterdammer. ,,Vrijdag op de training dacht ik voor het eerst: hé, het begint er aardig uit te zien. Daarvoor was het gewoon heel slecht." Tegen Troyes leken de spelers definitief van het juk bevrijd en speelden zij frank en vrij. Desondanks was de wedstrijd slaapverwekkend.

Maar dat viel eigenlijk alleen Troyes te verwijten. Ten Cate moest het door de absentie van Csaba Fehér, Mark Schenning, Earnest Stewart, Marcel Koning en Rick Versteeg niet alleen stellen zonder vijf potentiële basisspelers, maar werd zoals verwacht ook nog eens geconfronteerd met een superdefensieve opponent. De nummer zeven van de Franse competitie schaamde zich er beslist niet voor het veld met een libero, twee stoppers, twee backs en een vlak voor de defensie geposteerde middenvelder te betreden. Een groot contrast met de club uit Breda, die met het gebruikelijke 4-3-3-systeem wél probeerde de 5434 toeschouwers te vermaken. ,,Troyes is een technisch heel goede ploeg, geeft nauwelijks kansen weg en countert razendsnel", analyseerde Ten Cate de tegenstander.

NAC domineerde, maar slaagde er niet in een bres te slaan in de Franse muur. Alleen met schoten van de nieuwelingen Arne Slot en Bart van den Eede werd de Franse doelman Tony Heurtebis enigszins op de proef gesteld. De gasten, die zich vorig jaar via de Intertoto Cup plaatsten voor de UEFA Cup, waren gevaarlijker. Zes minuten na de rust scoorden de Fransen het zo begeerde uitdoelpunt. Een prima aangesneden vrije trap van Benjamin Nivet werd door Frédéric Danjou meedogenloos over de aarzelende Babos gekopt (0-1). Dat mocht met name Tamás Petö zich aanrekenen. ,,Hij maakte een domme overtreding en liet zich daarna nog eens in de lucht aftroeven", had Henk ten Cate gezien.

De 1-1 van de goed spelende Arne Slot bezorgde NAC toch nog hoop op het bereiken van de volgende ronde. Kevin Bobson draaide zijn tegenstander David Hamed tureluurs en leverde een perfecte voorzet af. Slot had de bal voor het intikken. ,,In Frankrijk zijn wij zeker niet kansloos", hield de van Zwolle afkomstige middenvelder de moed erin. ,,Als je de wedstrijd van vanavond bekijkt, weet ik zeker dat we ook daar onze kansen krijgen."

De toekomst lijkt NAC dus weer toe te lachen. Al heef Ten Cate toch nog een aantal kopzorgen. In het Fujifilm-stadion hielden zich verdacht veel scouts van andere clubs op en gonsde het van de geruchten over mogelijke transfers. Met name op een vertrek van Csaba Fehér, Tamás Petö en Kofi Mensah werd openlijk gespeculeerd, waarbij Feyenoord Petö of Fehér op het oog zou hebben bij een mogelijk vertrek van Brett Emerton. ,,Dat zou me niet verbazen", aldus Ten Cate.

NAC (Ned) - Troyes (Fra) 1-1 (0-0). 51. Danjou 0-1, 73. Slot 1-1. Gele kaart: Colin (NAC). Scheidsrechter Nobs (Zwi). Toeschouwers: 5434.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 22 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.