De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 22 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Moraal skûtsje Joure nog intact

Van onze sportcorrespondent

   
 

STAVOREN - Nog nooit in de historie van de SKS is het kampioenschap skûtsjesilen zo spannend geweest. Na de overwinning van Joure op het IJsselmeer bij Stavoren en de verrassende vierde plaats van Sneek (het skûtsje dat een valse start had gemaakt en een geweldige inhaalrace voer) zijn er nog liefst negen kanshebbers op de titel. De beste papieren heeft Douwe Visser Jzn. van de Sneker Pan, die de het klassement aanvoert.

Dat Joure, met invaller schipper Baint Kramer aan het helmhout, zó goed voor de dag zou komen, durfde niet iedereen te voorspellen. Zelfs een sneu verloren protest bij Eernewoude brak de moraal niet aan boord van de tiptop getrimde Oeral Thús. Kramer voer heel bekeken met de kortst mogelijke slag naar de bovenboei en gaf geen meter meer prijs. Ondanks de veertien niet aftrekbare strafpunten is Joure nog volop in de race voor de titel, waarop ook het goed zeilende Langweer (zaterdag tweede) nog kans heeft. Verrassend was het optreden van Drachten, dat onbedreigd als derde eindigde. Douwe Visser Azn., een neef van Douwe van Sneek, is de nieuwe schipper op dat skûtsje en hij heeft met een traditie gebroken. Dat wil zeggen: het resultaat is in Drachten belangrijker geworden dan originaliteit. Het accent van de investeringen is dus verschoven. Visser lijkt de klus toevertrouwd, want Drachten heeft zich al meer laten zien dan voorgaande jaren.

De wedstrijd bij Stavoren had een zeer grillig verloop door een steeds iets krimpende en dan weer ruimende wind en door de sterke stroming, die ertoe leidde dat de slagen voor de kust van Stavoren (waar minder water staat) de beste waren. Nog niet eerder in deze titelstrijd werden zoveel positiewisselingen genoteerd. Opmerkelijk was het presteren van favoriet Ulbe Zwaga van het Leeuwarder skûtsje. Hij leek een prima start te maken, maar hij ging in het eerste kruisrak te vroeg overstag naar de bovenboei, die hij al knijpend in één keer probeerde aan te zeilen. De gang raakte uit het schip en bij de boei kwam de Rienk Ulbesz voor dood te liggen. Links en rechts voeren de anderen om Zwaga heen waarna hij als laatste het voordewindrak inging. Na een heet gevecht met onder anderen de Halve Maen, Heerenveen, Grouw, Lemmer en Woudsend reikte Zwaga toch nog tot een zevende plaats en hield hij de schade beperkt. Vooral de wijze waarop hij vlak voor de meet Woudsend klopte was een fraai staaltje schipperskunst.

Uitslag Stavoren: 1 Baint Kramer (Joure), 2. Anne Tjerkstra (Langweer), 3. Douwe Visser Azn (Drachten), 4. Douwe Visser Jzn ( Sneek), 5. Eldert Meeter (Bolsward). Algemeen klassement (met aftrek slechtste resultaat): 1 Sneek 15,9, 2. Leeuwarden 17, 3. Heerenveen 17, 4. Joure 19,8, 5. Lemmer 19,9.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 22 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.