De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 22 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Chela beruchte winnaar
   
 

AMERSFOORT - Precies een jaar geleden maakte Juan Ignacio Chela bij de Energis Open, destijds nog verspeeld in Amsterdam, zijn rentree in het profcircuit na een schorsing van drie maanden wegens het gebruik van verboden snoepgoed. Gisteren boekte hij tijdens hetzelfde toernooi, inmiddels verplaatst naar Amersfoort, zijn eerste toernooizege na die veelbesproken periode. In de meer door regen dan door goed tennis lastig gevallen eindstrijd versloeg de Argentijn zijn Spaanse tegenstander Albert Costa in twee sets: 6-1 7-6 (4).

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 14kb)
Juan Ignacio Chela wint de Dutch Open en bewijst daarmee helemaal terug te zijn na zijn schorsing van vorig jaar. (Foto: Glenn Wassenbergh)
Zo kreeg de 45e editie van de Dutch Open toch nog een winnaar op de geplande finaledag, hetgeen vooral te danken was aan de weersvoorspellende gevoelens van de beide finalisten. Al voor aanvang van de eindstrijd beslisten zij in overleg met toernooidirecteur Marcus Lightfoot en de hoofdscheidsrechter om de finale van de Dutch Open naar aanleiding van het belabberde weer niet in de traditionele 'best-of-five' maar in een 'best-of-three' te beslissen. "Ik ben heel blij dat we een winnaar hebben", liet Lightfoot zich gisteravond opgelucht ontvallen. "De jongens waren weliswaar bereid om op maandag (vandaag) te spelen, maar daar was niemand echt blij mee geweest."

Met Chela heeft de Dutch Open er een berucht winnaar bij. Niet voor niets moest de bijna 23-jarige man uit Buenos Aires na het veroveren van de tweede ATP-titel uit zijn loopbaan (na Mexico City 2000) naar zijn zin veel te veel vragen over doping beantwoorden. 'Eens een dief, altijd een dief' lijkt ook in de tenniswereld op te gaan. "De periode van mijn schorsing was heel moeilijk, maar het heeft me wel extra gemotiveerd om terug te keren en te bewijzen dat ik wel degelijk goed kan tennissen", aldus Chela, die overigens niet al te ingewikkeld deed over de hem in 2001 opgelegde straf, nadat hij was betrapt op het gebruik van het anabole steroïd methyltestosteron. "Vanuit mijn standpunt bezien, vind ik het natuurlijk niet terecht dat ik bestraft ben. Maar met de ATP-regels in de hand is er weinig tegenin te brengen."

Aan de zojuist door hem gewonnen eindstrijd had hij weinig meer toe te voegen. Winnen van de regerend Roland Garros-kampioen is een droom voor iedere gravelspeler, maar Chela realiseerde zich diep in zijn hartje ook wel dat de tennispartij van gisteren weinig met een daadwerkelijke tennisstrijd te maken had. Daarvoor waren de omstandigheden veel te slecht en de onderbreking bij een 6-1 4-2 stand in het voordeel van Chela veel te lang. Chela, zaterdag in drie sets (2-6 6-3 6-3) te sterk voor Van Lottum, deelde voor de urenlange regenpauze de lakens (en winnende slagen) uit, maar kreeg daarbij wel alle hulp van Costa, die zich geen raad leek te weten met de on-Spaanse omstandigheden. Na de hervatting hervond de Spanjaard zich wel, maar het leed was toen, in de vorm van een te grote achterstand, al geleden. Costa was nog wel zo sportief zijn Argentijnse bedwinger 'een terechte winnaar' te noemen, maar in gedachten zat hij al in het vliegtuig richting Kitzbühl, waar hij, net als Chela, deze week gewoon weer verder gaat met gravel scheppen.

Toernooibaas Lightfoot stort zich dan waarschijnlijk al op de eerste gesprekken met mogelijke nieuwe hoofdsponsors voor de Dutch Open. Energis nam gisteren na drie jaar afscheid van het evenement, dat in Amersfoort wel een geslaagde gastheer gevonden lijkt te hebben. Lightfoot sprak niet voor niets lovende woorden over zo ongeveer alles dat er de afgelopen week had plaatsgevonden en gezegd dient dat hij in zijn debuutjaar als toernooidirecteur inderdaad weinig te klagen had. Op sportief vlak had de Dutch Open afgelopen week alles te bieden en verdiende het toernooi eigenlijk meer dan de ruim 35.000 toeschouwers die Lightfoot gisteren memoreerde. "Het zal moeilijk worden om het spelersveld van dit jaar te evenaren, al hebben we volgend jaar één concurrent minder. Het toernooi in Umag schuift een weekje op, zodat we deze week alleen nog delen met Stuttgart."

Verschuiving van het evenement naar het 'echte' gravelseizoen, dat voor veel tennissers ophoudt na Roland Garros, zit er volgens Lihtfoot niet in. "Het zou mooi zijn als ze Roland Garros in de week na ons toernooi plaatsten", meldde hij lachend. "Maar wij denken niet aan een verhuizing naar het voorjaar, dan krijgen we alleen nog maar veel meer problemen met het weer." En daar hebben ze, na de natte slotdag van gisteren, in Amersfoort voorlopig geen behoefte aan.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 22 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.