De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 22 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Surseance Worldcom'
   
 

NEW YORK - Worldcom gaat op korte termijn uitstel van betaling aanvragen. Dat melden bronnen rond het Amerikaanse telecomconcern, dat verwikkeld is geraakt in een omvangrijk boekhoudschandaal en kampt met een schuld van bijna $33 miljard.

Surseance krachtens hoofdstuk 11 van de Amerikaanse faillissementswetgeving zou de Worldcom-top tijd kunnen geven voor het doen van een poging om orde op zaken stellen. Lukt dat niet, dan ontstaat het grootste faillissement uit de Amerikaanse geschiedenis. Tot nu toe is Enron er het grootste bankroet ooit.

Worldcom is na AT&T het grootste in de Verenigde Staten in langeafstandstelefonie. Het concern staat met een omzet van $35,2 miljard op plaats 42 van de ranglijst van de vijfhonderd grootste bedrijven in de VS.

Vorige maand is aan het licht gekomen dat bij Worldcom kosten met een omvang van $3,85 miljard in de boeken zijn gezet als investeringen, met als gevolg dat het financiële resultaat er een stuk beter uitzag dan in werkelijkheid het geval was.

Worldcom had eind jaren negentig een beurswaarde van $160 miljard. Nu staat het aandeel Worldcom op 9 dollarcent, wat overeenkomt met een beurswaarde van $267 miljoen.

Enkele dagen geleden bleek Worldcom niet in staat rente te betalen. Nu zijn de banken erop uit om zoveel mogelijk van hun eerder verstrekte leningen terug te krijgen. Bij een surseance moeten ze die pogingen tijdelijk staken.

Worldcom heeft nog 60.000 mensen in dienst. De afgelopen tijd zijn er 17.000 banen geschrapt. Het concern heeft nog maar een paar honderd miljoen dollar in kas.

Er gloort echter hoop voor Worldcom. De banken J.P. Morgan Chase en Citigroup plus de investeringsmaatschappij General Electric Capital zouden bereid zijn het telecomconcern een lening van $2 miljard te verstrekken. Een van de voorwaarden zou zijn dat Worldcom zich onder hoofdstuk 11 van de faillissementswetten beschermt tegen zijn schuldeisers.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 22 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.