De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 22 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beursclub helpt privé-trader langs zijn hebzucht en angst
   
 

AMSTERDAM - Kunnen onze beurstransacties sneller? Vooral deze vraag brandt zo'n 40 particuliere beleggers op de lippen tijdens een rondleiding bij OneDayTrader. Het nieuwe handelscentrum in Amsterdam biedt ze echter veel meer: een nieuwe carrière als onafhankelijk daghandelaar. Wie wil kan morgen in de dealingroom beginnen. De snelle jongen die het woord voert maakt $500, in anderhalf uur tijd. Maar let op de kleine lettertjes. "Dagelijks lijdt 60 tot 70% van de daghandelaren verlies."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Bij OneDayTrader in Amsterdam blijkt dat daghandel iets is wat je moet leren, niet iets wat je er als belegger even bij doet. (Foto: Petra)
In een verslavend tempo jagen de koersen, een lijst kopers en een lijst verkopers, in felle kleuren over het scherm. In één post biedt Morgan Stanley 10.000 aandelen Conexant (chips) aan voor $2,61. De hoogste bieder zit op $2,59. Merlin Rothfeld grijnst en klikt 500 stuks voor $2,59 op de markt. In een seconde flitst het pakketje in de lijst verkopers en wég: verkocht. "Ik verlies hier geld voor jullie, maar zie je hoe snel het gaat?"

De particuliere beleggers die de Nasdaq-daytrader - type snel pak, sikje en gelikt staartje - aan de lip hangen, knikken. Ze hebben het begrepen. Hun nuchtere, koppige volksaard komt echter boven als de Californiër meldt dat hij vroeger zo'n 800 transacties in 1,5 uur deed. "Da's 11,3 transacties per minuut", rekent een ongelovige toehoorder uit. Het rumoer valt pas weg als Rothfeld het ter plekke dreigt voor te doen. "Maar dan betalen jullie mijn transactiekosten."

Het pc-programma RealTick, wereldwijd 22.000 gebruikers, biedt bijna ogenblikkelijke toegang tot negen beurzen, waaronder de Nasdaq. Toch knaagt de vraag wat de actieve belegger ermee moet. De bezoekers lijken eerder door nieuwsgierigheid naar de presentatie geleid dan door de wens om echt bij OneDayTrader aan te schuiven.

Met de aansluitingskosten op RealTick van €250 per maand (op de pc thuis) is het ook weinig vrijblijvend. Een bureau in de dealingroom van OneDayTrader, weliswaar met sauna en een kroeg als buurman, kost exclusief btw €1250 per maand. Een kostenpost die alleen frequente handel kan goedmaken. Het minimumstartkapitaal is niet voor niets €50.000. Dat is niet meer beleggen, dat is ondernemen.

Theo Feijen, directeur en uitbater van OneDayTrader: "Dit is inderdaad niet voor even erbij, dit is een professie, een levensstijl." Niet iedereen voelt zich geroepen. Van de 24 bureaus in de dealingroom aan het Amsterdamse Frederiksplein zijn er enkele maanden na de opening zes bezet. "Die zitten hier dagelijks, soms een dag niet, dat bepalen ze zelf", zegt de Amsterdammer die zelf 18 jaar werk als beurshandelaar in de benen heeft.

Feijen heeft er alle vertrouwen in dat zijn dealingroom volloopt. Hij schat dat Nederland 2000 potentiële daytraders kent. "Mensen willen iets nieuws. Ze zijn uitgekeken op het traditionele vermogensbeheer. Iemand die de afgelopen tijd in een index heeft belegd, heeft flink verloren."

En verder: "We doen eigenlijk niets anders dan wat market makers en banken al jaren doen: achterelkaar kopen en verkopen en aan het eind van de dag een positief resultaat overhouden." Een kleine vis tussen haaien.

Een vis echter met onvermoede overlevingskansen. De daghandelaar kan ook in dalende markten geld verdienen, zolang het aandeel waarin hij handelt maar liquide is en een grillig koersverloop kent. "Wie weet wat short gaan betekent", vraagt Rothfeld zijn klasje. Een vinger gaat omhoog. Het is aandelen verkopen die je nog niet hebt in de hoop de aandelen - aan het eind van de dag vraagt de koper wel om zijn stukken - later tegen een lagere koers te kopen. Het verschil is winst.

Daghandelaren zijn volgens Rothfeld de laatste anderhalf jaar vooral hiermee bezig. Het is immers speculeren op dalende koersen. Short gaan, kent echter grote risico's. Het aandeel kan ook stijgen, zodat de handelaar tegen een hogere koers moet kopen dan waartegen hij eerder heeft verkocht. "Je kunt alles verliezen wat je hebt en nog met een schuld blijven zitten", stelt Rothfeld.

In dit verband haalt de daytrader 'de tien geboden bij daghandel' van stal. Een van de belangrijkste: zorg dat je aan het eind van de dag geen posities meer hebt, alleen cash. Dat slaapt een stuk rustiger. Wie aan het eind van de dag een openstaande short-positie wil rekken, krijgt bij OneDayTrader nul op het rekest. Iedereen is vrij, maar Feijen kijkt wel degelijk toe. "Om 17.15 moet u sluiten. Doet u dat niet, dan doen wij het voor u", klinkt het streng. Daghandelaren zijn veelal snel geneigd om een verliesgevende positie nog even aan te houden. "Hebzucht en angst strijden voortdurend met elkaar. Elke seconde", stelt Feijen.

Om de nieuwbakken daghandelaar vooral tegen die eerste emotie te beschermen, stelt OneDayTrader bij het huurcontract een risicoprofiel op. Hoeveel verlies wil de daytrader maximaal op een dag lijden? Blijkt later dat hij die grens overschrijdt komt Feijen even buurten. "U krijgt twee waarschuwingen, bij de derde kunnen we u de toegang ontzeggen." De boodschap blijft hangen: het visje wordt niet zonder begeleiding het diepe ingegooid.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 22 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.