De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 22 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Rabat en Madrid sluiten
akkoord over rotseiland

Van onze correspondent

   
 

BARCELONA - Spanje en Marokko zullen vandaag in de Marokkaanse hoofdstad Rabat een overeenkomst tekenen over het eilandje Perejil. Zaterdag bereikten Spanje en Marokko met de hulp van de Verenigde Staten een akkoord over het 'Peterselie-eiland', een 1600 vierkante meter kleine rotspunt in de Straat van Gibraltar, die na operetteachtige militaire acties van beide landen even wereldnieuws was. Spanje heeft zijn legionairs teruggetrokken nadat Marokko plechtig had beloofd het eilandje niet opnieuw te bezetten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 30kb)
Een Marokkaanse man zwaait met de vlag van zijn land, terwijl hij in een opblaasbootje op weg is naar het bezette Perejil-eiland (foto linksboven). Nadat de man de Marokkaanse vlag greplant heeft, wordt hij door de toegesnelde Spaanse soldaten gesommeerd deze te overhandigen. Even later wordt de Marokkaan op zee gearresteerd. (Foto: EPA)
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell probeerde twee dagen lang via telefonische contacten met Madrid en Rabat het probleem de wereld uit te helpen.

Rabat had vorige week al via minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Benaissa toegezegd dat Marokko zich van verdere acties zou onthouden als Spanje zijn militairen zou terugtrekken. Maar Spanje hechtte weinig geloof aan die informele toezegging en eiste een formele en publiekelijke garantie.

Eigenlijk had het akkoord vrijdag al bereikt kunnen zijn. Weinig vleiende opmerkingen van minister Benaissa in Brussel, waar de Marokkaanse bewindsman Spanje als "agressor" bestempelde, zette in Madrid zoveel kwaad bloed dat premier Aznar eerst nog een nachtje over de overeenkomst wilde slapen.

"De Verenigde Staten juichen het akkoord toe, waarbij beide landen hebben besloten terug te keren naar de status quo van voor juli 2002", stelde Powell via een officieel communiqué.

Nog zaterdagavond trok Spanje zijn 75 legionairs, die sinds vorige week woensdag na een militaire bliksemoperatie tegen zes Marokkaanse mariniers op het eiland Perejil gestationeerd waren, terug. Ook de twee Spaanse vlaggen, die de Spaanse militairen op het hoogste punt van de rots hadden geïnstalleerd, werden gestreken.

Details

Vandaag treffen de ministers Benaissa en Ana de Palacio elkaar in Rabat om de details van het akkoord te bespreken. Want wat na de crisis nog steeds niet duidelijk geworden is: welk land kan nu met recht de soevereiniteit over de rots claimen? Wat de verdere agenda van de besprekingen in Rabat zal zijn, is nog een groot mysterie.

Marokko probeerde in de gesprekken met de Amerikaanse minister Powell al gedaan te krijgen, dat in akkoord ook de aanspraken op de twee Spaanse enclaves Ceuta en Melilla zouden worden verankerd. Maar dat voorstel stuitte op grote weerstand van Spaanse zijde.

Ondanks het akkoord is het allerminst zeker dat Perejil in de nabije toekomst niet een steen des aanstoots blijft tussen beide landen. Want al heeft Marokko beloofd geen troepen meer naar het eiland te sturen, de Marokkaanse bevolking zal geen gelegenheid voorbij laten gaan om te onderstrepen dat Perejil (of Leila zoals het eiland in Marokko wordt genoemd) Marokkaans territoir is.

Zaterdag, kort voor de Spaanse legionairs het eilandje ontruimden, landde een 27-jarige Marokkaan uit Casablanca met een opblaasbootje op Perejil om daar de Marokkaanse vlag te planten.

De jongen slikte meteen na zijn aanhouding een doosje tabletten door in een poging zelfmoord te plegen. Nadat zijn maag in een ziekenhuis in Ceuta leeggepompt was, werd hij over de grens gezet.

Andere Marokkaanse jongeren provoceerden de hele zaterdag met rubberbootjes en jetski's de Spaanse militairen op het eilandje en op de patrouilleboten in de buurt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 22 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.