De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 22 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Ruiming om mpa
dreigt in België

   
 

BRUSSEL - Bij een Nederlandse varkenshouder in Halen in België is in mest van uit Nederland ingevoerde biggen het verboden groeihormoon mpa aangetroffen. Alle besmette dieren op het bedrijf moeten mogelijk worden gedood, tenzij de eigenaar binnen vijf dagen het bewijs kan leveren dat alle mpa uit het niervet van de dieren is verdwenen.

Het Belgische voedselagentschap FAVV spoorde de mpa op in stalen van de varkensmest. Als de dieren moeten worden vernietigd, zou het het eerste bedrijf in Europa zijn waar dat gebeurt.

De eigenaar, de Nederlander Jan Welvaarts, rook onraad toen de zeugen op zijn bedrijf plotseling onvruchtbaar werden. Hij heeft 7000 varkens, waarvan 3000 uit België die niet in contact zijn gekomen met mpa. Het probleem zit bij 4000 biggen die het bedrijf uit Nederland invoerde. Zij zijn wel besmet.

"In de mest van die dieren is mpa aangetroffen. Daarom moeten ze opgeruimd worden, ook al gaat het om minimale waarden. De hormonenwetgeving laat gewoon niet toe dat er mpa, hoe klein de hoeveelheid van het hormoon ook is, in de mest zit", aldus FAVV-zegsman Houbaert.

Hoe en wanneer de opruiming precies moet gebeuren, wordt nog onderzocht. "Het besluit is nog niet genomen, maar de kans is heel groot", stelt Houbaert. "Als de eigenaar dat wil, kan hij de dieren opnieuw laten onderzoeken. Maar of dat technisch en praktisch haalbaar is, daar zijn we nog niet uit."

Welvaarts is ook de eigenaar van een tweede bedrijf in het Belgische Pepingen, dat ook mogelijk zal worden geruimd, afhankelijk van de uitslag van de stalen die bij de varkens genomen werden. Op dat bedrijf zitten zo'n 3500 varkens.

(ANP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 22 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.