De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 22 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Wasbordbuikje Janet
Jackson helemaal uit

   
 

AMSTERDAM - Wie veronderstelt dat trends alleen terug te vinden zijn in mode en make-up, heeft het bij het verkeerde eind. Ook de vorm van je lichaam is hevig aan mode onderhevig.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Janet Jackson (Foto: AP)
AMSTERDAM - Een paar jaar geleden doken ze plotseling op: slanke, gespierde armen. Biceps en triceps werden sleutelwoorden, maar deze tendens is doorgeslagen. Vooral onder bekende vrouwen als Madonna, Sarah Jessica Parker, Calista Flockhart en Renee Zellweger. Hun dagelijks regime onder leiding van persoonlijke trainers is zo meedogenloos, dat ze een beetje de vormen van een man hebben gekregen.

De sexy spaghettibandjes bij de uitreiking van film- of muziekprijzen rusten op brede schouders. De ooit zachte vrouwelijke armen beschikken nu over biceps die een Chippendale niet zou misstaan. Voor hun benen geldt hetzelfde en onder de naveltruitjes zijn complete wasborden te zien. Helen Fielding, de bedenkster van de volslanke maar menselijke Bridget Jones, heeft zelfs een naam bedacht voor dit type vrouw: de 'man-woman' ofwel de manvrouw.

Control freak

En dan bedoelt ze niet een vrouw met haar op haar tanden Alhoewel. Dit soort dame is niet uitsluitend bezig met het verfraaien van haar lichaam. Het is ook een middel. Ze is een control freak die koste wat kost wil tonen dat ze de man op alle fronten kan verslaan. Ze is zo ambitieus dat ze haar omgeving wil laten zien dat ze taai en hard is, ze beslist niet met zich laat sollen en zeer onafhankelijk is. Volgens dr. Eileen Bradbury, een Londense psychologe, is deze ontwikkeling in een maatschappij die steeds meer waarde hecht aan jong-zijn, niet zo verwonderlijk: "Wij zijn er inmiddels van overtuigd dat jong-zijn niet alleen synoniem is met schoonheid, maar ook met het hebben van de beste baan, het meeste geld en met sterk, gezond en energiek zijn. Vrouwen die zo bezig zijn met hun lichaam, doen dat niet alleen om voor zichzelf én het andere geslacht aantrekkelijk te zijn, maar ook om te laten zien dat ze uiterst succesvol zijn."

Maar daarbij ziet deze vrouw over het hoofd dat buitensporige krachttrainingen gewoonweg niet goed zijn voor het lichaam. Het oestrogeen-gehalte daalt erdoor, de menstruatiecyclus wordt onregelmatig en de huid wordt dunner, evenals het haar. John Roberts, directeur van het bekende Matt Roberts Personal Training instituut in het Londense Mayfair, wijst erop dat de statische yogaoefeningen, het joggen en gewichtheffen, waar bijvoorbeeld Madonna zich allemaal dagelijks mee bezighoudt, dezelfde exercities zijn die bodybuilders gebruiken om hun lichaam op te blazen.

Mannelijke trekken

En niet alleen het lichaam verandert erdoor, ook het gezicht krijgt andere, mannelijke trekken. "Door oefeningen wordt je kaaklijn niet geprononceerder, maar die kan erdoor wel worden geaccentueerd. Het gezicht wordt magerder, waardoor wangen invallen en neuzen groter lijken. Kortom, je gaat er, zeker als je ouder wordt, niet slanker en sierlijker door uitzien maar eerder mannelijk. Madonna, Jennifer Aniston en Celine Dion zijn hier bij uitstek voorbeelden van."

Maar er waait een nieuwe wind. De mannelijk uitziende buiken, benen en armen zijn uit. De Amerikaan Greg Isaacs, die ooit de dunne cast van de televisieserie Friends trainde en die nu directeur is van de befaamde Equinox Gyms, vertelt dat slank, soepel en vrouwelijk uitziende ledematen het laatste ideaal zijn in de Amerikaanse sportscholen: "Daarom ziet de wasbordbuik van Janet Jackson er zo eng uit. Het is volkomen passé."

Die verandering is ingezet door de toenemende populariteit van yoga. En dan beslist niet de ashtanga-yoga waar Madonna een fan van is, maar de strekbewegingen die ex-supermodel en zakenvrouw Christy Turlington aanhangt. Het strekken van de ruggengraat zorgt er onder andere voor dat spieren sterk worden. Ze zijn vooral goed voor de buik en zorgen er verder voor dat je automatisch je buik inhoudt en je daardoor een beter houding krijgt.

Pilatus-oefeningen zijn eveneens een zegen richting perfect lichaam. Halle Berry en Julia Roberts zijn volgens Isaacs ook vrouwen die een goede balans tussen hun uiterlijk en hun oefeningen hebben gevonden: ze zijn rank, slank én vrouwelijk. Niet dat het nieuwe, meer gestroomlijnde lichaam gemakkelijk is te verkrijgen. Werken met gewichten blijft noodzakelijk en je moet er net zo hard voor werken, alleen moeten de oefeningen anders worden ingevuld.

Schrijfster Helen Fielding zal blij zijn met deze nieuwe ontwikkeling want ze begrijpt niets van de manvrouwen, die volgens haar sterk doen denken aan een travestiet: "De onderste helft van hun lichaam en hun armen zien eruit als van een man en dan hebben ze vreemd genoeg altijd enorme borsten dankzij implantaten. Ik heb soms het idee dat ik van een andere planeet kom."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 22 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.