De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 22 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Emotioneel afscheid
kinderen Roermond

   
 

door Johan van den Dongen ROERMOND - Onder overweldigende belangstelling hebben de gewonde moeder Francien Schouwenaar (35) en haar enig overgebleven kind Chayenna (9) zaterdag de zes kinderen van het gezin begraven die vorige week vrijdagnacht om het leven kwamen bij een brand in hun ouderlijke woning in Roermond.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 30kb)
Moeder Francien Schouwenaar en de kleine Chayenna, die tijdens de rampnacht logeerde bij familie, verlaten na de indrukwekkende uitvaartdienst geshockeerd de Heilig Hartkerk in Roermond. (Foto: kuit)
Na een bijna twee uur durende uitvaartdienst in de stampvolle Heilig Hartkerk in de Limburgse stad werden de lichaampjes van Davy (12), Pascal (11), Rowena (8), Sandelina (6), Robin (5) en Charissa (4) in kleine witte kisten ter aarde besteld op begraafplaats Tussen de Bergen.

Roermond liep zaterdag massaal uit. Buiten de kerk dromden honderden mensen samen, binnen moesten velen de dienst staande bijwonen en viel een enkeling flauw. Langs de weg naar de begraafplaats bewezen honderden de kinderen de laatste eer.

Zwijgzaam en soms huilend lieten de Roermonders hun gedachten teruggaan naar de gitzwarte vrijdagnacht waarin de spanningen in het probleemgezin huisvader Peter G. kennelijk te veel werden. De vuilnisman, die zich volgens velen kapot werkte voor zijn gezin, keerde na een knetterende huiselijke ruzie eerder op de avond stomdronken terug en stak, zo bekende hij later, de rijtjeswoning in brand. Zijn zes kinderen hadden geen schijn van kans in de verzengende hitte.

Alleen moeder Francien wist zichzelf te redden met een sprong vanaf de eerste verdieping. Met een verbrijzelde voet en een kapotte onderste rugwervel zat ze zaterdag met een apathische blik in een rolstoel vooraan bij het altaar. Voor haar de zes kleine kisten, met daarop witte rozen en de portretten van haar glimlachende kroost. Pastoor J. Kreuwels vertolkte haar lezing van de ramp: ze had naar haar kinderen geroepen dat ze zich in veiligheid moesten stellen. Haar dochter Rowena had ze niet naar buiten gegooid uit vrees dat ze dood zou vallen.

Pastoor

De moeder heeft nu nog alleen de kleine Chayenna. Het negenjarig meisje logeerde tijdens de rampnacht bij familie. Tijdens de dienst beklom ze het altaar, greep de hand van de pastoor en legde op de kisten van haar drie broertjes en drie zusjes een witte roos.

De gearresteerde vader Peter G. mocht niet aanwezig zijn bij de dienst en de uitvaart. Kreuwels stond daarbij stil. "Wij kunnen zijn daad niet begrijpen, maar is Peter niet ook een slachtoffer, met wie we medelijden moeten hebben?"

Nadat de zes lijkwagens onder politiebegeleiding naar de begraafplaats waren gereden en het 'Waarheen, waarvoor' van Mieke Telkamp had geklonken, gaf de massa de familie de gelegenheid om de zes kinderen in privé-kring te begraven.

Intussen liet burgemeester Herman Kaiser in de Jupiterstraat de ramp in alle rust nog eens op zich inwerken. Waar Francien en Chayenna nu moeten gaan wonen, wist ook hij niet. "Dat is waarschijnlijk een zaak voor de familie", zei Kaiser. In gedachten verzonken stond hij voor het tuintje vol knuffelbeesten, bloemen en brieven en de in plastic gehulde zwartgeblakerde voorgevel. Een van de brieven is van een vriendje van Pascal: "Ik heb een beer voor je neergezet. Misschien kun je die meenemen naar de engeltjes."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 22 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.