De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 22 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Afscheid van Rotterdam
   
 

AMSTERDAM - Enkele honderden Nederlanders zijn zaterdagochtend naar Rotterdam Airport getogen om Pim Fortuyn de laatste eer te bewijzen. Met bloemen, ingetogen applaus en kreten als 'Bedankt Pim' laten zij weten dat hij voorgoed in hun harten blijft leven.

Fortuyn krijgt in Rotterdam een waardig vaarwel. Zo wordt het applaus dat opstijgt wanneer de witte kist met het stoffelijk overschot van de politicus naar het vliegtuig wordt gedragen, afgewisseld met doodse stilte tijdens het blazen van de Last Post.

Ook houdt het publiek zich muisstil wanneer de 35 familieleden en vrienden die Fortuyn op zijn allerlaatste reis vergezellen, op de klanken van het nummer 'At your service' het vliegtuig betreden. Bij het sluiten van de deur stijgt echter een luid applaus op en schalt de kreet 'Pim Fortuyn, wij gaan door!' over de luchthaven.

Wanneer het toestel vervolgens om tien over elf losraakt van de grond, gaan de armen van de aanwezigen massaal de lucht in om hun held gedag te zwaaien. De extra ronde die het vliegtuig boven de luchthaven maakt voordat het koers zet naar Italië, zorgt voor een nog luider applaus en gejoel.

"Hij krijgt op deze manier een afscheid dat hij verdient", meent de 37-jarige Klaas Veen uit het Groningse Harkstede, die samen met zijn vrouw Heidi naar Rotterdam Airport is gekomen.

Het stel heeft buttons opgespeld die op de luchthaven worden uitgedeeld met daarop de tekst 'Ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg'. "Precies zoals Fortuyn was", verzucht Klaas. "Ik vond dat hij premier had moeten worden. Hij had goede ideeën."

Een Rotterdammer die niet met name wil worden genoemd, is het helemaal met hem eens. "Maar ik hoop dat ook de dader krijgt wat hij verdient. Het is misschien maar goed dat ik daar niet over mag oordelen, want anders kwam hij nooit meer vrij", aldus de geëmotioneerde man.

Bij de woning van Fortuyn aan het Rotterdamse G.W. Burgerplein verzamelen zich zaterdagochtend zo'n vijftig mensen. Een enkeling legt bloemen neer en steekt kaarsjes aan. 's Middags laten zo'n honderd aanhangers van de vermoorde politicus bij het stadhuis een witte ballon met een persoonlijke boodschap op.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 22 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.