PROVESANO - Terwijl het vliegtuig met de familie van Pim Fortuyn landt, stromen in Provesano ongeveer 600 belangstellenden samen. Het is een bonte verzameling van totaal verschillende mensen. Roland van de Meerakker (31), onderwijzer uit Schijndel, is samen met zijn vriendin Angelique speciaal uit Nederland gekomen.
|
Martin (links) en Simon Fortuyn nemen afscheid van hun geliefde broer. (Foto: EPA)
|
"Ik ben ook twee keer in Driehuis geweest. We willen niet alleen de begrafenis meemaken, maar ook daarna blijven als de drukte voorbij is. Dan is het meer persoonlijk. Ik ben een Elvis-fan, ik ben twee keer bij zijn graf geweest. Met Fortuyn heb ik hetzelfde gevoel. Ik zal hier nog vaker terugkomen", aldus Van de Meerakker.
Een grote groep mensen zit aan de tafeltjes van het café tegenover het dorpsplein. Astrid Belet is de eerste die een t-shirt heeft gekocht met een foto van Pims huis in Provesano. "Voor mij is het bijwonen van de begrafenis een mooie afsluiting", zegt ze.
Caféhouder Eddy verkoopt ondertussen ansichtkaarten van Provesano, maar had op veel meer Nederlanders gehoopt. "We dachten dat er 5000 mensen uit Nederland zouden komen, je moest eens weten hoeveel ik heb geïnvesteerd", zegt hij.
Bernhard de Vries geeft iedereen trots zijn visitekaartje. "Ik was gemeenteraadslid van de provo's in Amsterdam en woon nu vlak bij Provesano. Fortuyn was het licht in de grijze politiek van Nederland. Hij was mijn hoop. Fortuyn was een echte provocateur. Ook wij hebben altijd gestreden voor gelijke rechten voor homoseksuelen."
|
De laatste rustplaats van Pim Fortuyn (Foto: REUTERS)
|
Er zijn ook veel Italianen die om totaal verschillende redenen de begrafenis bijwonen. Allereerst zijn er erg veel buurtbewoners, van wie sommigen Fortuyn hebben gekend. Roberto Cioffi, een skinhead met zwart shirt en een legerbroek, valt op. "Ik ben van de politieke partij Sociale Beweging Driekleuren Vlam. Ik ben overtuigd fascist, maar van Hitler moeten wij niets hebben", vertelt Cioffi.
Ondanks zijn woeste uiterlijk gedraagt hij zich sober. "Dit is een begrafenis, respect is belangrijk. Voorzover we van Fortuyn kennis hebben genomen, kwam hij goed over. Hij was rechts en ging tegen het systeem in. Dat hij homo was, is zijn zaak; dat is geen enkel probleem. We vinden het een eer dat hij in Italië begraven wilde worden."
Op het centrale dorpsplein bij de kerk en Pims huis staat Franco Grillini, erevoorzitter van de Italiaanse homobeweging Arci-Gay. "Ik zie hier heel veel homo's om me heen die speciaal voor Pim zijn gekomen. Wel ben ik de enige parlementariër. Ik ben zelf van de linkse Democratische Partij, dus ben ik het lang niet met alles van Fortuyn eens. Wel moeten we ons duidelijk en fel uitspreken tegen iedere vorm van politiek geweld. Ik vind het prachtig dat in jullie land iemand die zo openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt, populair kan zijn in een rechtse partij", aldus Grillini.