De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 22 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Kok draagt Torentje
over aan Balkenende

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Nederland wordt vanaf vandaag bestuurd door een centrumrechts kabinet van CDA, LPF en VVD. Het nieuwe kabinet onder leiding van aankomend premier Balkenende wordt vanmiddag achter gesloten deuren officieel beëdigd door koningin Beatrix op Paleis Huis ten Bosch. De ministers van CDA-, LPF-, en VVD-huize staan daarna op de trappen van het bordes voor de traditionele groepsfoto. Bij slecht weer wordt de foto binnenshuis gemaakt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Balkenende ...voldaan... (Foto: WFA GERHARD VAN ROON)
De vertrekkende premier Kok overhandigt vervolgens de sleutel van het Torentje aan zijn opvolger Balkenende, waarmee het afscheid van de voormalige PvdA-leider definitief een feit is. Kok was acht jaar premier en daarvoor vijf jaar minister van Financiën. Ook de andere oud-bewindslieden dragen op hun ministeries hun portefeuilles aan de nieuwkomers over.

CDA-voorman Balkenende, die zaterdag de gesprekken met de beoogde dertien ministers en veertien staatssecretarissen voltooide, informeerde daarna koningin Beatrix over de stand van zaken rond de kabinetsformatie, die 68 dagen in beslag nam.

Snip en Snap

Balkenende was zo voldaan over de succesvolle kabinetsformatie dat hij met zijn vertrouweling kandidaat-staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) op het Binnenhof een komische Snip en Snaprevue opvoerde. Van der Knaap kwam na VVD'ster Nijs (staatssecretaris Onderwijs) en LPF'er Van Leeuwen (Cultuur) als laatste op bezoek.

De nieuwe premier sprak na afloop van de gesprekken met ernstige stem over een 'complexe aangelegenheid' en enkele 'indringende vragen' die waren gerezen rondom het vakbondsverleden van de nieuwe staatssecretaris van Defensie, Van der Knaap ('Van der Knap', zoals Balkenende hem noemde).

De CDA-staatssecretaris, die juist met Balkenende champagne op de goede afloop van de formatie had gedronken, reageerde verbaasd en begreep snel dat hem een poets werd gebakken. Hij legde op zijn beurt voor de, niet op een geluidsinstallatie aangesloten, microfoon een geruststellende verklaring af.

Voor de plechtigheid van vandaag bij de Koningin - die niet mag worden gefilmd of gefotografeerd - houden de nieuwe bewindspersonen een zogeheten 'constituerend beraad'. Tijdens dit overleg, dat nog niet mag plaatsvinden in de Trèveszaal omdat het kabinet op dat moment nog niet is beëdigd, zeggen de bewindslieden toe dat ze zich aan het regeerakkoord houden en stemmen ze in met het eindverslag van Balkenende.

Daarnaast wordt ook gesproken over de portefeuilleverdeling tussen ministers en hun staatssecretarissen. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, Remkes, heeft bijvoorbeeld al afspraken met zijn LPF-staatssecretaris Hessing (Politie) gemaakt. De VVD'er, die tevens vice-premier wordt, gaat Antilliaanse en Arubaanse Zaken doen. Het duo bekijkt na een half jaar of de rolverdeling bevalt.

In de allereerste ministerraad, die voor morgen is uitgeschreven, buigt het kabinet zich over de regeringsverklaring, die aanstaande vrijdag in de Tweede Kamer wordt afgelegd. De nieuwe bewindspersonen kunnen tot 15 augustus met vakantie voordat ze de begroting voor 2003, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, gaan voorbereiden. Balkenende wil snel aan de slag met het regeerakkoord, waarover de partijen overeenstemming bereikten. Door de geplande forse bezuinigingen ziet 2003 er bepaald niet florissant uit. Lastenverlichting vindt niet eerder plaats dan in 2005.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 22 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.