door Theo Jongedijk BERLIJN - De dagen van het kanselierschap van Gerhard Schröder lijken geteld. Daar komen de reacties van kranten en opinieonderzoekers in Duitsland op neer, na het gedwongen vertrek afgelopen donderdag van defensieminister Rudolf Scharping, de zwakste schakel in het kabinet van de sociaal-democratische regeringsleider.
"Een uiting van paniek", noemt de Berlijnse kwaliteitskrant Der Tagesspiegel het heenzenden van Scharping. "Misschien dat later duidelijk wordt dat al in deze week van de campagne de verkiezingsbeslissing viel met het wegsturen van Rudolf Scharping."
De gezaghebbende Süddeutsche Zeitung schrijft: "Hoewel ook de christen-democraten overwegend verschaalde wijn in oude zakken verkopen, moet het gezien de toestand van de SPD wel heel raar lopen wil de CDU/CSU niet op 22 september de sterkste fractie worden."
De dagbladen zijn nog het meest verbaasd over de manier waarop Schröder zich van zijn 'gewonde soldaat' ontdeed. De schatting van de duur van de operatie loopt per krant uiteen van dertig tot vijftig seconden. "Hij liet hem niet eens tijd voor zelfverdediging", concludeert de populaire Bild bovendien.
Ook opinieonderzoekers denken dat het ontslag van Scharping zo kort voor de verkiezingen niet voor, maar tegen de kanselier zal werken. "Besluitvaardigheid is een goede politieke eigenschap. Maar als de indruk bestaat dat het heenzenden onder dwang plaatsvond, keert de publieke opinie zich daartegen", zegt Klaus-Peter Schöppner van het bureau TNS Emnid.