De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Boerenopstand Mexico
tegen nieuw vliegveld

   
 

Van onze medewerkster MEXICO STAD - Boeren in het Mexicaanse dorp San Salvador Atenco hebben twaalf mensen, waaronder politieagenten, in gijzeling genomen uit protest tegen de aanleg van een nieuw vliegveld op hun grond. Van de opstandelingen zijn er vijftien gevangen genomen en dertig gewond. Deze week escaleerden de protesten tegen de aanleg van het vliegveld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Boeren in het Mexicaanse dorp San Salvador Atenco hebben twaalf mensen, waaronder politieagenten, in gijzeling genomen uit protest tegen de aanleg van een nieuw vliegveld op hun grond. (Foto: EPA)
President Vicente Fox verordende op 22 oktober 2001 ruim 5000 hectare landbouwgrond ten noordoosten van Mexico Stad te onteigenen om de nieuwe luchthaven te kunnen aanleggen. Hij biedt naar eigen zeggen de boeren een 'lot uit de loterij', ofwel 7 peso's (nog geen euro) per vierkante meter. Maar alternatieven voor woon- of werkplekken zijn niet geboden.

Sindsdien hebben de boeren op alle mogelijke vreedzame manieren geprobeerd het decreet terug te draaien. De landbouwgrond is de reden van hun bestaan. Ze hebben wettelijke stappen ondernomen, en tot afgelopen donderdag vreedzame protestmarsen gehouden.

De laatste mars van de bewoners van Atenco resulteerde echter in een confrontatie met de politie, die onder meer traangas gebruikte. De boeren verdedigden zich met machetes (kapmessen) en stokken. Twee van de boerenleiders zijn gevangen genomen.

De burgemeester van Mexico Stad, Manuel Lopez Obrador, riep op tot een staakt-het-vuren in afwachting van een uitspraak van het hooggerechtshof over grondwettelijke protesten tegen de onteigening.

President Fox is bereid met de opstandelingen te praten, maar heeft tot nu toe weinig meer over de gebeurtenissen gezegd dan dat hij het project wil doorzetten. De autoriteiten claimen zoals vaker dat 'elementen van buiten' de boeren ondersteunen om het ingrijpen te rechtvaardigen.

De opstand in San Salvador Atenco is de grootste boerenopstand van de afgelopen jaren. De opstandelingen worden bijgestaan door diverse sociale groeperingen, waaronder de zapatista's. Een van de leiders van de opstand gebruikt de schuilnaam Zapata. De man waar de zapatisten-beweging naar genoemd is, Emiliano Zapata, was een negentiende-eeuwse rebellenleider die streed voor land voor degenen die het bewerken. De grond die de regering nu wil onteigenen, is de boeren gegeven door de wet, mede dankzij de strijd van Zapata.

De bewoners van Atenco bereiden zich voor op militair ingrijpen en hebben het dorp beveiligd met barricaden en zelfgemaakte bommen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.