door Marjolein van der Gaag DEN HAAG - Nederlandse vakantiegangers lopen in Frankrijk een groot risico op voedselvergiftiging door het eten van producten, die zijn gemaakt van rauwe melk of rauw vlees. Vooral de kazen Camembert en Brie, voorzien van het etiket 'Au lait cru', wat betekent dat ze zijn bereid met rauwe melk, kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
Dat stelt stichting Voedingscentrum Nederland. De organisatie doet haar uitspraken kort nadat in Frankrijk acht mensen listeriosis opliepen na het eten van smeerworst, waarin rauw varkensvlees was verwerkt. Een van deze personen overleed zelfs aan de voedselvergiftiging.
"Iedere zomer zijn er in Frankrijk veel gevallen van listeriosis, waarbij ook altijd een aantal doden valt", vertelt L. van Nieuwland, specialist voedselkwaliteit- en veiligheid. Volgens de deskundige ligt de oorzaak hiervan in de wijze waarop sommige levensmiddelen in het bij Nederlanders zeer populaire vakantieland worden geproduceerd.
"Er wordt bijvoorbeeld kaas gemaakt van melk die vooraf niet is gepasteuriseerd. Bij ons is dat ondenkbaar. Als deze producten vervolgens niet koel genoeg worden bewaard, is er een aanzienlijke kans dat het misgaat."
Volgens de medewerker van het Voedingscentrum is dan ook het ontbreken van een goede koeling de reden dat voedselvergiftigingen vooral op campings worden opgelopen. "Een koelbox in een tent is moeilijk op de juiste temperatuur te houden met als gevolg dat de bacterie snel toeslaat", stelt Van Nieuwland.
Overigens komt listeriosis ook in Nederland ieder jaar zo'n tachtig keer voor.