De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Tieners maken massaal
persoonsdocument na

   
 

door Annemiek Paping AMSTERDAM - Tieners frauderen op grote schaal met identiteitsbewijzen. Met vervalste brommercertificaten, OV-jaarkaarten en andere persoonsdocumenten proberen ze alcohol te kopen, toegang te krijgen tot een discotheek of casino of 'legaal' op een brommer te rijden.

Voor veel jongeren blijkt het een fluitje van een cent om persoonsbewijzen met de computer en een scanner aan te passen. Met name portiers worden in toenemende mate geconfronteerd met deze vorm van fraude. "We krijgen steeds meer klachten van horecaondernemers over 13-, 14- en 15-jarigen die de hand lichten met officiële leeftijdsdocumenten", aldus directeur J.E.U. Claes van Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

Portiers die jongeren met een vervalst bewijs betrappen, nemen het pasje in en doen vervolgens aangifte bij de politie. De fraudeur wordt uiteraard niet toegelaten.

De politie roept iedereen die wordt geconfronteerd met identiteitsfraude op vooral aangifte te doen. "Dit is pure oplichting", aldus een woordvoerster. "Voorzover wij weten maken jongeren zich niet op heel grote schaal schuldig aan de vervalsing van leeftijdsdocumenten. Maar zo nu en dan lopen we er wel tegenaan."

Horecaondernemer L. Verhoeven uit Zevenbergen bestrijdt dit. "Vooral in drukke periodes, zoals tijdens carnaval, betrappen we dagelijks tientallen jongeren met pasjes die zeer professioneel zijn vervalst. Ze zijn bijna niet van echt te onderscheiden. De kwaliteit is perfect en het lettertype identiek."

Volgens KHN maakt de fraude met identiteitsbewijzen het voor de horeca erg moeilijk de verplichte leeftijdscontrole op drankverstrekking na te leven. "Want hoe stel je op een correcte manier de exacte leeftijd van een tiener vast? We staan voor een onmogelijke opgave!"

KHN roept de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Bomhoff, op samen de strijd aan te gaan. In een brief aan de nieuwe bewindspersoon heeft de organisatie inmiddels haar zorgen en wensen geuit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.