door Martijn Koolhoven DRIEHUIS/ ROTTERDAM - Pim Fortuyn is gisteren aan zijn laatste reis begonnen naar zijn definitieve rustplaats in het Italiaanse Provesano. Het graf van de geliquideerde politicus op begraafplaats Westerveld in Driehuis werd gisteravond in bijzijn van zijn twee broers Simon en Marten en zus Tineke en hun echtgenotes en kinderen geopend.
|
De zangeres Sharline zingt een afscheidslied bij de kist van Pim Fortuyn. (Foto: WFA MICHEL UTRECHT)
|
Fortuyn werd onder het oog van televisiecamera's, gebalsemd in zijn witte kist met zinken binnenkist, opgegraven. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een heropening van een graf overal ter wereld live kon worden gevolgd. Het zand boven de grafkelder werd machinaal weggehaald. Personeel van de begraafplaats takelde de kist vervolgens naar boven.
De familie omringde de kist en de Surinaamse Sharline Werleman verzorgde op verzoek van de familie dezelfde rituele stervensbegeleiding zoals ze dat op 10 mei in besloten familiekring had gedaan.
Nadat de kist uit het graf was verwijderd, werd de grafkelder gevuld met de enorme hoeveelheid voorwerpen die de 145.000 bezoekers sinds 10 mei bij het graf van Fortuyn hebben achtergelaten. Begrafenisondernemer Martin Uitendaal bracht duizenden knuffeldieren, zeven dozen met brieven, complete collecties stropdassen, vlaggen, gedichten en vele flessen wijn naar het graf waar ze voorgoed in de grafkelder verdwenen. Alles wat overblijft, gaat naar het graf in Italië. Marten Fortuyn legde daarna op het emotionele erfgoed een rouwlint.
In bijzijn van Pims broer Marten, zijn vrouw Jet en de kinderen David en Jordana, werd de grafkelder gesloten. Hierop werd een granieten gedenksteen met daarop een replica geplaatst van het praalgraf waarin Fortuyn vandaag komt te liggen in Italië. De replica blijft voor onbepaalde tijd staan.
Een groep van een paar honderd motorrijders vormde na de opgraving een ere-escorte voor de rouwstoet. Buiten de begraafplaats hadden zich honderden mensen verzameld om de stoet uitgeleide te doen. Achter de lijkwagen reed een volgauto met daarin Pims jongste broer Simon, zijn vrouw Jolanda en hun kinderen Edwin en Erik. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) begeleidde de rouwstoet op de grond met motorrijders en vanuit de lucht met een helikopter van de politiedienst Luchtvaart naar Rotterdam Airport.
De viaducten en toegangsritten van de snelweg A9 en A4 stonden afgeladen met mensen die Pim een laatste groet wilden brengen. Ze applaudisseerden en gooiden bloemen naar de witte auto met daarin het lichaam van Fortuyn.
De familie Fortuyn hield gisteravond en afgelopen nacht een wake bij de kist, die was ondergebracht in een speciaal ingericht mortuarium op de luchthaven. De familie heeft voor vanochtend 250 mensen, vooral vrienden en bekenden van Pim, uitgenodigd ter gelegenheid van Pims laatste reis. Onder de klanken van een trompettist zal de kist naar het vliegtuig worden gedragen en op het moment dat het laadruim zich sluit zal deze trompetspeler 'The Last Post' als eresaluut ten gehore brengen. Als laatste eerbetoon zullen twee blusvoertuigen van Rotterdam Airport bij het weg taxiën met water een soort erehaag spuiten, waar het vliegtuig onderdoor gaat.
Vanochtend om 11.00 uur vertrekt een turbopropeller van Trans Travel Airlines met het lichaam van Fortuyn en zijn directe familie en vrienden naar Italië. Onder de passagiers bevinden zich Hans Smolders, Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Ronald Sorensen, de LR-wethouders Marco Pastors en Rabella de Faria en LPF-mede-oprichter Peter Langendam.
Alvorens koers te zetten naar Italië zal het toestel met de wielen uit en de landingsverlichting aan een afscheidsronde vliegen boven het centrum van Rotterdam.
Het toestel wordt vandaag om circa 13.45 uur op het kleine regionale vliegveld van Ronchi verwacht. Harry Mens is er niet bij, evenmin als Pims butler Herman en zijn hondjes Kenneth en Carla.