DEN HAAG - De beoogd staatssecretaris voor Emancipatiezaken, Philomena Bijlhout, wordt de eerste vrouwelijke allochtone bewindspersoon omdat Forum-directeur Ahmed Aboutaleb heeft bedankt voor deze post in het nieuwe kabinet.
De 44-jarig ex-journaliste Bijlhout verklapte gisteren na haar gesprek met formateur Balkenende dat zij tweede keus was en dat Aboutaleb werd bedreigd.
|
Philomena Bijlhout (Foto: WFA FOTOBURO DIJKSTRA)
|
Aboutaleb kon zich ook niet vinden in het strategisch document van het kabinet-Balkenende. "Er waren signalen dat ik beveiligd zou moeten worden zodra ik bewindspersoon zou worden. Dat wilde ik mijn gezin niet aandoen", aldus Aboutaleb gisteren. Volgens de directeur van het instituut voor multiculturele ontwikkeling ging het daarbij om schriftelijke dreigementen.
Bijlhout, alleenstaande moeder van twee kinderen, gaf gisteren na afloop van haar gesprek met Balkenende toe dat zij aanvankelijk niet stond te springen om staatssecretaris te worden. "Ik werd eerst pissig toen ik werd gevraagd, omdat dat zou betekenen dat ik de fractie zou moeten verlaten. Maar ik zie het als een plicht om deze baan te aanvaarden", aldus Bijlhout.
Gisteren werd ook bekend dat de beoogd LPF-minister voor Vreemdelingenbeleid en Integratie, Hilbrand Nawijn, inmiddels zijn lidmaatschap van het CDA heeft opgezegd.
Beoogd premier Balkenende heeft zijn kabinet bijna rond. Vanmorgen ontvangt hij nog de staatssecretarissen Nijs (Onderwijs), Van Leeuwen (Cultuur) en Van der Knaap (Defensie). Het enige vuiltje aan de lucht lijkt Van Leeuwen, die in de clinch ligt met het rijk over zijn historische boerderij. Gisteren ontkende hij vanuit het Spaanse Marbella dat hij voornemens is zich uit eigen beweging terug te trekken.
Balkenende ontving gisteren Van Geel (Milieu), Wijn (Economische Zaken), Odink (Landbouw), Ross-Van Dorp (Welzijn en Sport), Rutte (Sociale Zaken), Schultz (Verkeer) en Van Eijck (Financiën).