BORDEAUX - Tussen de stands van de sponsors van de Tour de France valt het bescheiden onderkomen nauwelijks op. In het promodorp waar de wielerfamilie zich elke ochtend verzamelt, is er voor het eerst in de geschiedenis ruimte vrijgemaakt voor het World Anti Doping Agency (WADA). Vier jaar na het dopingschandaal dat de wereld verbijsterde, wil ook de Société du Tour de France iedereen tonen de doelstellingen van het agentschap te ondersteunen. "Weer een stap in de goede richting", meent Françoise Dagouret, projectmanager Europa. "Wij zijn hier om onszelf te presenteren. Het WADA is een jonge organisatie met een buitengewoon moeilijke opdracht. Maar wij moeten toch ergens beginnen? Bovendien: hoelang heeft het geduurd voordat Europa één werd?"

|
Tussen de stands van de sponsors van de Tour de France valt het bescheiden onderkomen nauwelijks op.
|
Begin juni zag het eerste deel van de World Anti Doping Code het levenslicht. Op het gebied van harmonisatie van sancties, controles, procedures, wetgeving enzovoorts moet deze code vóór de Olympische Spelen van 2004 door de internationale sportwereld worden aangenomen. De nationale overheden krijgen twee jaar langer de tijd om onder meer de wetgeving aan te passen. Een rondje 'doping' maakt duidelijk dat dit de hoogste tijd wordt. Tijdens zijn revalidatie werd Jan Ullrich medio juni in een kliniek op een out-of-competition-controle getrakteerd. De Duitse superster werd positief bevonden op amfetaminen, een pepmiddel. Tegelijkertijd verklaarden Jennifer Capriati en Venus Williams op Wimbledon dat de controleurs bij hen aan een dichte deur komen. In het vrouwentennis is namelijk geen dopingprobleem en een dergelijke inbreuk op de privacy is not-done. Vanuit Australië reageerde John Mendoza, directeur van het antidopingbureau, door te verklaren dat de tenniswereld vergiftigd wordt door het gebruik van groeihormoon en steroïden en dat de controles zo lek zijn als een mandje.
Dagouret: "Elke sport heeft op dit gebied zijn eigen historie, waarmee het belang van harmonisatie weer eens wordt onderstreept. Gelijke behandeling van alle topsporters, dat is één van onze doelstellingen. Als de code wordt aangenomen, heeft de atleet niet meer het recht nee te zeggen. De politie mag toch ook naar je rijbewijs vragen?"
Van een totaal uit de hand gelopen heksenjacht wil zij niet weten. "Atleten zijn rolmodellen en dienen zich ook zo te gedragen. Daar worden zij uitstekend voor betaald. Politici staan ook in het middelpunt van de publiciteit. Zij kunnen zich toch ook veel minder veroorloven?"
Naast de code en het alsmaar opvoeren van out-of-competition-controles, van 3619 in 2001 naar 4500 dit jaar, ziet het WADA veel heil in voorlichting. Dat de maatschappij steeds afhankelijker wordt van de apotheker en de jeugd in het uitgaansleven de pretpillen binnen handbereik heeft, doet niets af aan het enthousiasme in de stand. Dagouret: "Het gaat erom nee te durven zeggen. Daarom is de rol van de ouders zo belangrijk. Natuurlijk wordt door het grote geld de verleiding vergroot, maar het gaat er altijd om met welke normen en waarden je bent opgevoed. Wij weten ook wel dat de maatschappij sterk is veranderd. Maar nogmaals, wij moeten toch ergens beginnen? Op het WK atletiek in Edmonton kwam er vanuit de sport zelf de roep om schone atleten. In Salt Lake City, tijdens de Winterspelen, pleitte de Canadese skister Beckie Scott voor hetzelfde ideaal. Een ontwikkeling die wij van harte ondersteunen."
Dergelijke apostelen van de hoop zitten niet (meer) op de fiets. Christophe Bassons was een paar jaar terug de laatste coureur die tijdens de Tour durfde te beweren dat zonder doping Parijs niet kon worden bereikt. Volgens de jonge Fransman werd hij zelfs door Lance Armstrong bedreigd en gesommeerd om zijn mond te houden. Het WADA zal voorlopig nog geduld moeten hebben voordat ook hun stand een ontmoetingsplaats wordt voor de hoofdrolspelers van de Tour de France.