De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Dramatische diskwalificatie Joure

Van onze sportcorrespondent

   
 

EERNEWOUDE - Voor lijstaanvoerder Joure is de derde wedstrijd bij Eernewoude van het kampioenschap skûtsjesilen dramatisch verlopen. Met een vijfde plaats in het dagklassement zou schipper Baint Kramer zijn leidende positie hebben versterkt, maar Joure werd gediskwalificeerd en kreeg veertien niet-aftrekbare strafpunten aan de broek.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
De skūtsjes van Joure, Huizum, Langweer en Grouw (vlnr) geven weinig op elkaar toe. (Foto: ANP)
Het drama voor de Jousters voltrok zich in de derde route vlak voor het ronden van het Philips-eiland (genoemd naar Frits Philips die daar een zomerwoning heeft). Anne Tjerkstra van Langweer moest draaien voor Lodewijk Meeter van Huizum die op zijn beurt ruimte voor de wal moest hebben. Pal daarna kwam Kramer over bakboord varend op Langweer af, maar hij kon ondanks zijn voorrangspositie geen ruimte claimen vanwege de dwangligging van Langweer.

Een aanvaring was het gevolg en die had Joure moeten voorkomen, vond Tjerkstra. Zowel Langweer als Joure hees de rode protestvlag in het want. Joure verloor het geschil en daar was Kramer verbolgen over. Begrijpelijk, want Kramer stuurde op tijd bij, maar het is zo ondiep bij het Philips-eiland (zwemmende jongens stonden nog niet eens tot aan hun middel in het water) dat het skûtsje van Joure niet snel wendbaar was. De jury had een Salomonsoordeel moeten vellen door geen van de twee protesten toe te wijzen. Nu werd Joure het slachtoffer van een overmachtsituatie die aan boord van beide skûtsjes bestond.

Het was een smetje op een verder prachtige zeilwedstrijd. Zelden heeft Eernewoude, waar weinig ruimte is, het zo getroffen. De stevige zomerbries met een kracht van vier op de schaal van Beaufort woei precies uit de goede noordoostelijke richting. Daardoor was de hele route te bezeilen; van de start in de Langesloot over het Zandmeer naar de Folkertssloot, terug kruisend over het Zandmeer, vervolgens door de beruchte flessenhals van het Siegersdiep en de Ulekrite en daarna weer de Folkertssloot in. Het publiek op de overvolle terrassen van Princenhof zag de vloot elke route voorbij trekken.

Winnaar werd de man die de voorste startpositie had: schipper Jitze Grondsma van de Halve Maen Drachten. Ype van der Meulen van Woudsend, die achter de Halve Maen was gestart, hijgde hem wel de hele race in de nek, maar Grondsma liet zich niet van de wijs brengen. Hij moest nog het meest oppassen voor Berend Mink van Grouw die vanaf een zevende startplaats in het kruisrak op het Zandmeer al in de eerste ronde de skûtsjes van Joure, Huizum en Langweer voorbijstreefde. Mink was net even eerder bij zijn finishbordje dan Van der Meulen en mengt zich weer in de kop van het klassement, dat na drie wedstrijden op de nauwe wateren wordt aangevoerd door Allard Syperda (Heerenveen). Vanaf vandaag (op het Sneekermeer bij Terhorne) kiezen de skûtsjes het ruime sop.

Eernewoude. Derde wedstrijd Nederlands kampioenschap skûtsjesilen: 1. Jitze Grondsma (Halve Maen Drachten), 2. Berend Mink (Grouw), 3. Ype van der Meulen (Woudsend), 4. Pieter Brouwer (Eernewoude), 5. Allard Syperda (Heerenveen), 6. Ulbe Zwaga (Leeuwarden), 7. Lodewijk Meeter (Huizum), 8. Ale Zwerver (Lemmer), 9. Douwe Visser Jzn. (Sneek), 10. Anne Tjerkstra (Langweer), 11. Eldert Meeter (Bolsward), 12. Douwe Visser Azn. (Drachten), 13. Meindert de Groot (Stavoren), Gediskwalificeerd: Baint Kramer, Joure (14 strafpunten).

Algemeen klassement: 1. Heerenveen 11, 2. Leeuwarden 14, 3. Woudsend 17, 4. Lemmer 17,9, 5. Joure 19,9, 6. Sneek 20, 7. Halve Maen Drachten 20,9, 8. Grouw 21, 9. Bolsward 21, 10. Langweer 21, 11. Eernewoude 30, 12. Drachten 32, 13. Huizum 33, 14. Stavoren 37.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.