De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ING-topman Kist nog niet zenuwachtig over de beurs
   
 

SINGAPORE - Een 'zomeruitverkoopje', zo kwalificeert ING-topman Ewald Kist de nu al maandenlange neergang van de aandelenbeurzen wereldwijd. Op het internationale verzekeringscongres in Singapore waar hij aanwezig is, wordt al dagenlang druk gespeculeerd over de slachtoffers die zullen gaan vallen zodra de Amerikaanse beursgraadmeter Dow Jones tot beneden de grens van 8000 punten zakt. Maar Kist doet of zijn neus bloedt. Kalmte uitstralen is het devies. "En zelfs áls alle verzekeraars mochten omvallen, is ING in ieder geval de laatste", grapt hij.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 10kb)
EWALD KIST ... onze aandelen zijn in de aanbieding ... (Foto: ANP)
"Nee, ik weet niet hoe de AEX gisteren gesloten is. Oh, alweer lager? Het begint nu echt op een ouderwetse zomeruitverkoop te lijken, zeg. Zo beschouw ik het maar. Nee hoor, ik word er niet zenuwachtig van. Ik word zelfs niet zenuwachtig van slechte kwartaalcijfers. Je moet ze rapporteren, omdat we in Amerika genoteerd zijn, maar het zegt weinig. Ons bedrijf is er voor de lange termijn. Gelukkig zijn er goede analisten die dat weten en ons ook daarop beoordelen."

Het is nou juist de noodgedwongen publicatie van kwartaalcijfers die voor de recente schandalen in het Amerikaanse bedrijfsleven hebben gezorgd, meent Kist. "Dat komt door de enorme honorering voor bestuurders die daar via de aandelenkoers aan gekoppeld is, in de vorm van bonussen en optieplannen. In Amerika hebben ze zodoende de kat op het spek gebonden. Dan moet je ook niet gek staan te kijken dat het mis gaat. In Nederland zal zoiets niet gebeuren", weet Kist. "Mijn eigen salaris staat bijvoorbeeld in geen enkele verhouding tot dat van mijn Amerikaanse collega's die hier rondlopen. Ik vind dat helemaal niet erg. In Nederland geven we daar ook minder om."

Kist zit onafgebroken glimlachend in de lobby van het Shangri-La hotel, hartje Singapore. Hij heeft zojuist een zaal vol met bestuurders van enkele honderden verzekeraars vanuit de hele wereld toegesproken over het merkenbeleid van ING. In de wandelgangen wordt er nauwelijks over zijn lezing nagepraat. Over geen enkele lezing trouwens. Het enige gespreksonderwerp zijn de kelderende aandelenkoersen die de belegde reserves van verzekeraars in gevaar brengen. Daarnaast spreekt iedereen over de Amerikaanse boekhoudschandalen.

Uw oud-collega Kees Storm van Aegon zei vandaag ook misstanden bij andere accountantsbureaus dan Andersen te verwachten. Deelt u die verwachting?

"Ja, ik vrees ook dat we dit nog even verder moeten uitzieken. Gelukkig is onze exposure beperkt wat Amerikaanse bedrijven betreft. Maar het indirecte effect is een algehele vertrouwenscrisis. Aandeelhouders gaan nu zelfs bij onze cijfers vraagtekens zetten. Maar daar is werkelijk geen enkele reden voor. Wij doen het anders. Ook in ons Amerikaanse bedrijf wordt de boekhouding met Nederlandse normen en waarden gevoerd."

Terwijl de beurzen weer verder zakken, voorspelt Kist dat daar spoedig een eind aan zal komen. "Mensen gaan gebruik maken van de zomeruitverkoop. De bodem is in zicht en herstel komt er aan. Onze aandelen zijn in de aanbieding. Alleen voor het dividendrendement is het al de moeite waard. Nu kopen is echt aan te raden. Als je geld hebt dan. Maar ja, niemand heeft geld momenteel. Dat is wel een probleem."

Ook verzekeraars op overnamepad lopen tegen het probleem van geldtekort aan, zegt Kist. "Wijzelf hadden al aangekondigd voorlopig geen grote overnames meer te plegen. Kleinere acquisities betalen we door onze deelnemingen in bijvoorbeeld Aegon of Fortis te verkopen. Daar hebben we mooie winsten op geboekt. Om die reden houden we ons aandeel in ABN Amro voorlopig nog maar even vast." Hoewel hij de koers van het aandeel ING aantrekkelijk geprijsd noemt, heeft Kist er zelf nog steeds niet één gekocht. Sinds augustus vorig jaar is het hem toegestaan om aandelen ING te bezitten en te verhandelen. Tot op heden heeft hij van dat recht echter geen gebruik gemaakt. Volgens hem komt dat doordat de meeste aan hem toegekende bedrijfsopties waardeloos zijn, nu het aandeel zo laag genoteerd is. "Het merendeel van mijn opties staat onder water. Die zijn helemaal niets waard. Daarentegen heb ik daar destijds dus wel mooi een fors bedrag aan belasting voor moeten betalen. Kijk, over dat risico wordt nou nooit gesproken in die hele discussie over de zogenaamde zelfverrijking door Nederlandse bestuurders."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.