AMSTERDAM - De beursmalaise houdt niet alleen beleggers uit de slaap, ook de vele huizenbezitters die ooit een beleggingshypotheek hebben afgesloten krijgen maagpijn van de dalende koersen.

|
(Foto: Wieringa Photography BV)
|
Hypotheekaanbieders spreken inmiddels al de eerste sussende woorden: "Er is geen aanleiding voor paniek".
Ooit gingen ze als warme broodjes over de toonbank - zo'n twee miljoen huishoudens hebben zo hun huis gefinancierd - maar met de dalende beurskoersen heeft de beleggingshypotheek veel glans verloren. De Hypotheker, de op twee na grootste verkoper van hypotheken, ziet al twee jaar lang de verkoop van dit product drastisch dalen. "Ongetwijfeld wordt die trend versterkt door wat er nu op de beurzen gaande is", stelt Kees van de Kerk van De Hypotheker.
Nederlanders met een beleggingshypotheek zien met lede ogen de waarde van de aan de lening gekoppelde beleggingspot dalen. Die beleggingen moeten immers de hypotheek aan het einde van de looptijd aflossen. Van de Kerk spreekt sussende woorden. Een beleggingshypotheek, looptijd dertig jaar, is betrekkelijk ongevoelig voor mindere beursperioden. De inmiddels opgebouwde beleggingspot mag dan inkrimpen, de maandpremies van nu worden wel tegen aantrekkelijk lage koersen belegd. Op lange termijn middelt zich dat. "Er is geen reden om de premie te verhogen", stelt Van de Kerk dan ook.
Problemen zullen zich mogelijk wel voordoen bij mensen die een beleggingshypotheek hebben afgesloten waarbij de premie uit de beleggingsopbrengst moet worden betaald. Die opbrengst is er namelijk even niet. Schiet het arbeidsinkomen tekort, dan kunnen deze huizenbezitters betalingsachterstand oplopen. Van de Kerk: "Deze constructie is vooral geadviseerd door de wat louche hypotheekverkopers."
"De beurs is minder een probleem dan de werkgelegenheid. Als je je inkomen verliest, dan gaat het fout", aldus Van de Kerk. De onlangs gesignaleerde toename van de betalingsachterstand bij hypotheken, is volgens hem eerder daaraan te wijten dan aan dalende beurskoersen.
Volgens Anton Van den Bol, directeur van adviesketen HypotheekVisie, valt er echter wel degelijk een les te trekken uit de ingestorte beurzen.
Hij pleit voor het vastzetten van de rente van de hypotheek. "Pak die lage rente nu vast. Dan heb je ten minste op dat punt zekerheid, hoe de beurs zich ook verder ontwikkelt."
Van den Bol meent dat een hypotheek vooral moet worden uitgezocht op de draagkracht van de consument om de premie en rente op te brengen. "Speel geen casino met je woning."