De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Deloitte weigert vrijgeven
stukken over bouwfraude

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Accountantskantoor Deloitte & Touche heeft gisteren voor de rechtbank in Amsterdam geweigerd om volledige openheid van zaken te geven aan de parlementaire enquêtecommissie Bouwfraude over misstanden bij bouwopdrachten in de provincie Zuid-Holland.

De commissie beschikt wel over een rapport waarin misstanden bij aanbesteding, uitvoering en betaling van bouwprojecten aan de kaak worden gesteld, maar daarin zijn namen van betrokken ambtenaren en andere gegevens 'weggelakt'.

Omdat het accountantskantoor die gegevens niet wil verstrekken, heeft de enquêtecommissie een kort geding aangespannen om de informatie alsnog boven tafel te krijgen.

Een bemiddelingspoging van rechter Poelmann mislukte. Als Deloitte alleen de namen zou geven van de mensen die in het onderzoek zijn gehoord, dan zou de enquêtecommissie hen zelf voor verhoor kunnen oproepen.

Voorzitter Vos verwierp deze suggestie echter omdat de commissie recht heeft op de stukken op basis van de wet op de parlementaire enquête. Het belang van waarheidsvinding weegt zwaarder dan de schade die het accountantskantoor kan oplopen als het rapport openbaar wordt.

De advocaat van Deloitte en Touche, mr. A. van Hees, stelt juist dat de accountant geheimhouding heeft beloofd aan 29 ambtenaren van de afdeling beheer en onderhoud en aan drie toeleveranciers om de waarheid boven tafel te krijgen. Zonder die toezegging zouden accountantskantoren nooit zogeheten forensisch onderzoek kunnen doen, aldus de raadsman.

Het conflict leidt tot een complexe juridische situatie. De betrokken mensen kunnen gebruik maken van de zogenoemde uitsluitingregel wanneer zij gehoord worden door de enquêtecommissie. Die regel houdt in dat een verklaring die is afgelegd door een getuige bij de commissie nooit door een rechter in een straf- of civiele zaak tegen hem gebruikt mag worden. De uitsluitingregel is niet van toepassing op verklaringen die tegenover een accountant zijn afgelegd. Als de enquêtecommissie de getuigen zelf zou horen, dan kan een strafrechtelijk onderzoek gefrustreerd worden.

Als de commissie het rapport in handen krijgt, dan ontstaat een bizarre situatie, aldus de Deloitte-advocaat. Wie heeft meegewerkt aan het accountantsonderzoek, kan ernstig nadeel ondervinden doordat de informatie via de commissie openbaar kan worden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.