PARIJS - De president van de Franse Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, moet zich voor de rechter verantwoorden voor zijn rol in het faillissement van de Crédit Lyonnais-bank begin jaren negentig. Onderzoeksrechter Philippe Courroye heeft dit gisteren in Parijs besloten. Saillant detail is dat Trichet de beoogd opvolger is van de huidige president van de Europese Centrale Bank, Wim Duisenberg, in juli 2003.
Sinds april 2000 loopt het onderzoek naar Trichet, die tijdens de ondergang van de CL-bank een topfunctie bekleedde bij de Franse Centrale Bank. Hij zou valse informatie aan de financiële markten hebben verstrekt om daarmee grote verliezen van de voormalige staatsbank Crédit Lyonnais te verdoezelen. Trichet zelf zegt op geen enkele manier te hebben bijgedragen aan de ondergang van de CL-bank.
Het besluit van de onderzoeksrechter is opvallend, omdat dit regelrecht ingaat tegen een eerder besluit van openbare aanklager in Parijs die Trichet op 31 mei nog ontslagen had van rechtsvervolging. Volgens Jean-Pierre Dintilhac waren er onvoldoende bewijzen om Trichet te vervolgen. Het laatste woord was vervolgens aan het openbaar ministerie in Parijs. De verwachting in Frankrijk was dat de onderzoeksrechter het besluit van de Dintilhac zou volgen. Naast Trichet dienen ook andere CL-kopstukken die betrokken waren bij het schandaal zich voor de rechter te verantwoorden.
De rechtsvervolging kan een probleem zijn voor de aanstelling van Trichet als president van de Europese Centrale bank. In 1998 maakte de Franse president Chirac een deal met zijn Europese collega's dat een Fransman de opvolger zou worden van de Nederlander Duisenberg. Als president van de Franse Centrale Bank wordt Trichet alom gezien als de kandidaat-opvolger.
De eerste reacties na de bekendmaking van de rechtsvervolging van Trichet wegens fraude waren opvallend mild. De meeste Europese landen lijken zich te willen zich houden aan de 'gentleman's agreement' met Frankrijk en steunen de kandidatuur van Trichet.
Voor Frankrijk zou het moeilijk zijn een andere kandidaat dan Trichet naar voren te schuiven. Een potentiële vervanger zou de voormalig vice-president en ex-bestuurslid van de Europese Centrale Bank, Christian Noyer, zijn. De reglementen, opgesteld in het Verdrag van Maastricht, schrijven echter voor dat een tweede termijn als bestuurslid niet mogelijk is.
(AP/Reuters)