AMSTERDAM - Meer dan de helft van de Nederlandse openbare zwembaden is onveilig. Zes van de tien baden voldoen niet aan de strengere eisen ter voorkoming van verdrinking, legionella en criminaliteit. Met name de kleinere baden hebben moeite met de verscherpte voorwaarden.
Uit een recente peiling van bureau Flikweert Leasure Consultants onder 190 - van de in totaal 780 - zwembadmanagers blijkt dat tweederde inmiddels op papier beschikt over een toezichtsplan; twee jaar geleden was dat nog slechts vijf procent. Driekwart van de baden heeft inmiddels een eigen calamiteitenplan.
Een drastische verhoging van de veiligheid is volgens het onderzoeksbureau de belangrijkste voorwaarde om de teruglopende bezoekersaantallen in onze zwembaden een halt toe te roepen.
Zwarte lijst
Baden in verschillende plaatsen in ons land worden sinds enige tijd geterroriseerd door groepjes jongeren. Het Sloterparkbad in Amsterdam werd om die reden zelfs enkele weken gesloten. Om dit probleem aan te pakken ligt, vanaf volgend jaar, bij de kassa van verschillende zwembaden een zwarte lijst met foto's en namen van oproerkraaiers. Hiermee hopen de beheerders deze relschoppers, die andere bezoekers stelselmatig lastigvallen, diefstallen plegen of meisjes onzedelijk betasten, te weren. De zwembaden in Brabant bijten het spits af met dit bijzondere preventieproject. De verwachting is dat andere zwemgelegenheden in het land ook zwarte lijsten van reljongeren gaan introduceren.
Jaarlijks komen in ons land 24 jonge kinderen door verdrinking om het leven. Daarmee is het doodsoorzaak nummer één onder jongeren. Daarnaast zijn er 150 ziekenhuisopnames door bijna-verdrinking. Volgens directeur Cees Meijer van de stichting Consument en Veiligheid hebben zwembaden een zware achterstand bij de voorkoming van deze incidenten. "Tijdens een congres dat onlangs werd gehouden, blijkt dat de zwembaden actief bezig zijn verbeteringen door te voeren. Ze hebben zelfs een keurmerk voor de branche ingesteld. Met deze zelfreguleringoperatie is tijd gemoeid. Na een inventarisatie van de problemen moeten de benodigde aanpassingen worden doorgevoerd. En die kosten veel geld. De zwembaden moeten daarom goede financiële afspraken maken met de lokale overheid. En ook de nationale overheid dient de veiligheid van de zwembaden te ondersteunen door er geld voor uit te trekken."