De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Kabinet in startblokken

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Beoogd premier Balkenende heeft zijn kabinet van in totaal 28 ministers en staatssecretarissen rond. Gisteren werden de namen van de laatste ministers en staatssecretarissen bekend die nog moesten worden geleverd door de LPF.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Mat Herben en Jan Peter Balkenende proosten met de nieuwe staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap (midden) op de afsluiting van de formatie. (Foto: HENK BOUWMAN)
Minister van Economische Zaken voor de LPF wordt oud-topman van muziekconcern Arcade Herman Heinsbroek, terwijl de voormalige directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), Hilbrand Nawijn, minister van Vreemdelingenbeleid en Integratie wordt.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat komt namens de LPF in handen van de huidige voorzitter van de Kamer van Koophandel in Rotterdam, Roelf de Boer.

Eerder was al duidelijk dat de econoom Eduard Bomhoff voor de LPF minister van Volksgezondheid en vice-premier wordt.

Opvallend veel bewindslieden zijn afkomstig uit Rotterdam, de stad van Pim Fortuyn, namelijk Korthals, Bomhoff, De Boer, Bijlhout, Van der Knaap, Hessing en Van Eijck. Formateur Balkenende is gisteravond woedend geworden op LPF-fractieleider Herben die de namen van de beoogde LPF-bewindslieden in de namiddag bekend maakte.

Volgens Balkenende was Herben veel te voorbarig, omdat de antecedenten van de LPF-kandidaten nog moeten worden onderzocht. Zou er in de achtergronden van een LPF-kandidaat iets worden ontdekt dat niet door de beugel kan, dan kan deze persoon geen minister of staatssecretaris worden.

Opmerkelijk is dat beoogd minister Nawijn nog steeds een juridisch gevecht voert tegen het ministerie van Justitie over zijn vertrek destijds als directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Onduidelijk is of Nawijn heeft toegezegd dat de juridische procedure, nu hij minister wordt, door hem zal worden gestaakt. In het onderzoek naar ondernemer Heinsbroek zal worden gekeken naar diens belangen in de commerciële-radiowereld. Dat kan gevoelig zijn, want het kabinet moet nog een besluit nemen over de veiling van commerciële-radiofrequenties. Daarnaast moet het vermogen van de toekomstige bewindsman aan een stichting worden overgedragen en dat geldt evenzeer voor zijn aandelenbelangen.

Herben was echter opgetogen dat de LPF al haar kandidaten rond had. Een groot aantal kandidaten zegde om allerlei redenen af en gisteren moest er nog koortsachtig worden overlegd met diverse gegadigden. Ook kregen sommige kandidaten op het laatste moment de kous op de kop omdat de LPF voor een ander koos. Eén van de afvallers was de enige vrouwelijke LPF-kandidaat voor een ministerpost (EZ), Frieda Rozemeijer van accountantskantoor Deloitte & Touche. Voor Verkeer en Waterstaat viel vervoerseconoom Roos wegens gezondheidsredenen af.

"De LPF levert een fijne, goede ploeg die een prima prestatie kan neerzetten en waar ik trots op ben", aldus Herben.

Als staatssecretaris voor Media en Cultuur treedt voor de LPF de advocaat Cees van Leeuwen aan, bekend als raadsman van onder anderen zangeres Anouk en oud-gitarist van de popgroep Kayak. Van Leeuwen trad begin juli bij de LPF aan om samen met vastgoedtycoon Ed Maas de bestuurscrisis in de partij te bezweren.

Eigenlijk was Albert de Booij, vriend van Pim Fortuyn en mede-oprichter van de LPF, de kandidaat voor de post die door Van Leeuwen wordt ingenomen. Maar op het laatste moment trok De Booij zich terug, omdat hij als directeur van de Speakersacademy vreesde dat zijn bedrijf in problemen komt vanwege zijn politieke activiteiten.

De nieuwe minister voor Vreemdelingenbeleid Nawijn zei vorige week voor de radio nog dat hij het voorstelbaar acht dat vrouwen en kinderen die hier al acht jaar illegaal verblijven niet hoeven te worden teruggestuurd naar Irak. Nawijn suggereerde verder dat "ambtenaren op Justitie niet zitten te wachten op een LPF-minister".

Op Landbouw levert de LPF als staatssecretaris Jan Odink, secretaris van het Productschap voor Vee en Vlees. Ook oud-commissaris Rob Hessing (Openbare Orde en Veiligheid), Kamerlid Philomena Bijlhout (Emancipatie en Familiezaken), en Steven van Eijck (Financiën) worden voor de LPF staatssecretaris.

Balkenende ontvangt de komende dagen alle kandidaten van de coalitiepartners CDA, LPF en VVD. Vandaag praat Balkenende in elk geval met de vice-premiers Remkes (VVD) en Bomhoff. Verwacht wordt dat het nieuwe kabinet maandag op het bordes bij Koningin Beatrix zal staan. De regeringsverklaring zal op vrijdag 26 juli worden afgelegd in de Tweede Kamer.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.