De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 17 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Gehandicapte komt nog
steeds moeilijk aan baan

Van onze Haagse redactie

   
 

DEN HAAG - De wettelijke regelingen van de afgelopen tien jaar om gehandicapten aan een baan te helpen hebben jammerlijk gefaald. Mensen met een handicap hebben nog steeds weinig kans op de arbeidsmarkt. Ook hebben zij een relatief laag inkomen. Bijna een kwart van hen heeft te weinig geld om uit te gaan, vrienden of kennissen te eten te vragen of deel te nemen aan andere sociale activiteiten.

Deze keiharde conclusie trekt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport dat vandaag wordt gepubliceerd.

Nederland telt anderhalf miljoen zelfstandig wonende mensen die matige tot ernstige lichamelijk beperkingen hebben. Daarnaast zijn er nog eens 100.000 geestelijk gehandicapten.

Het SCP constateert dat van de 15- tot 64-jarigen met een handicap maar 38 procent een betaalde baan heeft terwijl dat onder alle personen in deze leeftijdscategorie 61 procent is. De Wet reïntegratie gehandicapten, die werknemers stimuleert mensen met een lichamelijke beperking aan te nemen, heeft aan dit ongunstige percentage nauwelijks iets kunnen veranderen. Het planbureau constateert dat dankzij deze wet in anderhalf jaar tijd slechts 17.000 gehandicapten van tussen de 15 en 64 jaar oud aan werk zijn geholpen, terwijl liefst 65.000 van hen op eigen kracht weer een betrekking vonden, vaak bij hun oude baas.

Door de geringe arbeidsdeelname van gehandicapten is ook hun inkomen lager dan van anderen. Zo becijfert het SCP dat iemand met een ernstig lichamelijke beperking gemiddeld 3000 euro bruto minder inkomen heeft dan iemand zonder handicap. Vaak heeft zo iemand ook nog hogere ziektekosten. Ook wordt het sociale leven van gehandicapten volgens het rapport ernstig bemoeilijkt doordat ze openbare gebouwen moeilijk kunnen betreden en problemen hebben om aangepast vervoer, zoals speciale busjes, te regelen.

(lt)Geestelijk gehandicapten leven een nog geïsoleerder bestaan dan mensen met een lichamelijke beperking. De meeste volwassenen met een verstandelijke handicap, die niet in een instelling zitten, werken in een sociale werkplaats of brengen de dag door in een centrum voor dagbesteding. Zij hebben een beperkte vrienden- en kennissenkring.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 17 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.