door Fred Pruim BUNNIK/BRUSSEL - De prijzen van nieuwe auto's gaan op korte termijn zeer fors stijgen. Consumenten moeten zelfs rekening houden met verhogingen van tien tot twintig procent, waardoor de wagens gemiddeld enkele duizenden euro's duurder worden.
Deze onaangename prijsexplosie is een direct gevolg van de nieuwe Europese wetgeving, die vandaag zo goed als zeker door de Europese Commissie in Brussel wordt aangenomen.
Eén van de belangrijkste regels is, dat de 'kale' nieuwprijs van auto's (dus zonder belastingen) in heel Europa even hoog wordt. In ons land werd die catalogusprijs tot nu toe echter bewust door de autofabrikanten laag gehouden vanwege de door de Nederlandse staat opgelegde (hoge) belastingen (bpm en btw).
Hoewel de regelgeving officieel pas na 1 oktober zal gelden, blijkt uit onderzoek van deze krant dat veel autofabrikanten nú al flinke prijsverhogingen hebben toegepast voor hun nieuwe modellen. Een groot aantal andere fabrikanten heeft de impopulaire maatregel al bij de autodealers aangekondigd, zo staat in officiële stukken te lezen.
Zo heeft bijvoorbeeld Volkswagen de nieuwe Polo fors in prijs laten stijgen in verband met de nieuwe verordening. Peugeot heeft aangekondigd datzelfde te doen voor de nieuwe 807, Citroën voor de nieuwe C3 en de C8, Opel voor de nieuwe Vectra, en Chrysler voor alle wagens die niet in Europa worden gebouwd. Voor de splinternieuwe Range Rover, vanwege z'n prijs toch al niet voor veel mensen weggelegd, moet in verband met de prijsharmonisatie in één klap 25.000 euro méér worden betaald.
De extreme prijsstijgingen worden bevestigd door het overkoepelend orgaan van de autodealers in ons land, de Nederlandse Dealer Associatie (NDA). De NDA, aangesloten bij de Bovag, zegt zich grote zorgen te maken omtrent de forse verhogingen, die bovendien ook zullen doorwerken naar de tweedehandsmarkt.
"De Nederlandse consument is de dupe. Omdat hier flink wat belasting wordt geheven op nieuwe auto's, wordt de kale prijs laaggehouden om toch nog op een enigszins acceptabel totaalbedrag uit te komen. Nu die kale prijs omhoog wordt getrokken, gaan we in Nederland straks de hoofdprijs betalen", aldus NDA-secretaris Wijnand de Geus. Ons land wordt daarmee in één klap een van de duurste landen om een auto te kopen.
Volgens de autodealers is de staat uiteindelijk de lachende derde. De Geus: "Ook de belasting over een nieuwe wagens zal stijgen, omdat bpm en btw worden geheven op de catalogusprijs. Wij gaan ons hard maken voor een verlaging van het bpm-percentage".
Andere vervelende bijkomstigheid voor de Nederlandse consument is dat ook de marges van de autoverkopers fors worden ingekrompen. "Dat betekent weer dat er bij de aanschaf van een nieuwe bijna niets meer valt te onderhandelen".