De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Lemmer zeilt het scherpst aan de wind

Van onze sportcorrespondent

   
 

DE VEENHOOP - Het Lemster skûtsje heeft tijdens de tweede wedstrijd van het kampioenschap skûtsjesilen een demonstratie gegeven van schraal aan de wind zeilen. Daar waar de concurrentie in de slotfase de Wijde Ee niet meer in één keer kon bezeilen, daar stoof Lemmer met Ale Zwerver aan het helmhout recht op de bovenste boei voor de Stobbehoek aan. Het leverde hem een klinkende zege op.

De nestor van de vloot (59 jaar) verraste daarmee de fier aan kop liggende Ulbe Zwaga. De schipper van Leeuwarden had een enorme voorsprong opgebouwd en leek onbedreigd op de zege af te stevenen. Zwaga had het voordeel van een comfortabele positie omdat hij startnummer één had geloot. Evenals vandaag bij Eernewoude is er op De Veenhoop geen vliegende start mogelijk en varen de schepen op volgorde, die in beide plaatsen omgekeerd evenredig is aan elkaar. Dat wil zeggen dat Zwaga vandaag als laatste in de rij ligt.

Zwaga had vrij varen en kreeg geen last van nummer twee, Heerenveen. Allard Syperda moest die positie prijsgeven aan de geweldig zeilende Zwerver, die vanuit de vierde startplaats naar voren was gekomen en die, omdat met tijdklok werd gestreden, niet het Leeuwarder skûtsje hoefde voorbij te gaan om te zegevieren.

Al vijf rondes lag Leeuwarden aan de leiding toen de wind begon te ruimen. Zwaga dacht dat hij bij een heerlijke topkoelte rustig een bakboordslagje hoger kon maken om vervolgens op snelheid zijn voorsprong te consolideren. Echter, hij moest dat niet alleen in de zesde ronde maar ook in de zevende, laatste ronde doen. En toen kon het scherp aan de wind zeilende Lemster skûtsje heel dicht naderen. Zwaga werd er zowaar nerveus van en op het finishgedeelte in het Grietmansrak werd hij aan de meet op de tijdklok geklopt door Zwerver, die nuchter als altijd bleef. "Het was heel simpel. Ik hoefde alleen maar in te lopen", sprak hij koeltjes.

Bijzonder sterk was wederom het zeilen van Baint Kramer die vanaf een twaalfde startpositie als vijfde eindigde. Hij is klassementsleider en mag vandaag de leiding verstevigen.

De Veenhoop, 2de wedstrijd kampioenschap skûtsjesilen: 1. Ale Zwerver (Lemmer), 2. Ulbe Zwaga, (Leeuwarden), 3. Eldert Meeter (Bolsward), 4. Allard Syperda (Heerenveen), 5. Baint Kramer (Joure), 6. Douwe Visser Jzn. (Sneek), 7. Berend Mink (Grouw), 8. Anne Tjerkstra (Langweer), 9. Jitze Grondsma (Halve Maen Drachten), 10. Ype van der Meulen (Woudsend), 11. Douwe Visser Azn. (Drachten), 12. Pieter Brouwer (Eernewoude), 13. Lodewijk Meeter (Huizum), 14. Meindert de Groot (Stavoren).

Algemeen klassement: 1. Joure 5,9 punten, 2. Heerenveen 6, 3. Leeuwarden 8, 4. Lemmer 9,9, 5. Bolsward 10, 6. Langweer 11, 7. Sneek 11, 8. Woudsend 14, 9. Drachten 19, 10. Grouw 19, 11. Drachten HM 20, 12. Stavoren 24, 13. Eernewoude 26, 14. Huizum 26.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.