De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Botero zet de toon
   
 

LORIENT - De tijdrit was nog niet afgelopen of het aftellen begon opnieuw. Dankzij Santiago Botero en Igor Gonzalez de Galdeano worden de Pyreneeën het decor van de volgende veldslagen in de 89e Tour de France. In dit zo tot de verbeelding sprekende hooggebergte dient Lance Armstrong zichzelf te rehabiliteren als patron van de Tour. Tot zijn grote ontgoocheling faalde de drievoudig winnaar van de gele trui op twee fronten: noch de ritwinst noch de gele trui was aan de Bretonse kust voor hem weggelegd. Voor het eerst in drie jaar werd hij op zijn specialiteit verslagen. Door een Colombiaan. Ook dat nog.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
De Colombiaan Santiago Botero zet torenhoog Tourfavoriet Lance Armstrong in zijn eigen specialiteit, de tijdrit, op elf tellen.
"Er is geen excuus", erkende Armstrong ruiterlijk. "De laatste vijf kilometer heb ik geweldig moeten afzien in mijn jacht op Botero. Tijdritten zijn altijd een goede test om te weten hoe de verhoudingen liggen. Het is een feit dat je de echte specialisten niet altijd kunt verslaan. Maar met deze vorm had ik daar wel op gerekend. Nu wachten de Pyreneeën. Dan praat je niet meer over testen. Vanaf donderdag wordt het buigen of barsten."

Ook voor de nog altijd torenhoge Tourfavoriet. Afgelopen zaterdag voelde Armstrong de eerste speldenprik en verloor hij door een onschuldige botsing met ploeggenoot Roberto Heras bijna een halve minuut. Gisteren was Santiago Botero elf tellen sneller. Marges zonder betekenis, vooralsnog. Totdat het Zuid-Franse hooggebergte opdoemt en ook Lance Armstrong met zijn billen bloot moet. Over de power van de Spaanse ploegen hoeft hij zich geen zorgen te maken. ONCE won de ploegentijdrit en heeft met Joseba Beloki een coureur in huis die de afgelopen twee jaar twee keer derde werd in het eindklassement. Ook Kelme beschikt met de teleurstellende Oscar Sevilla, 29e op 5.21, en Santiago Botero over twee rasklimmers, die overmorgen op fameuze cols als de Aubisque, Soulor en de tamelijk onbekende klim naar La Mongie absoluut niet voor de Texaan hoeven onder te doen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (208x598, 36kb)
Lance Armstrong
Tenzij Armstrong wel degelijk over het vermogen blijkt te beschikken waarmee hij twaalf maanden terug in de Alpen met alle twijfels afrekende. Geïnspireerd door de aanwezigheid van zijn vriend Robin Williams etaleerde de kopman van US Postal op de Madeleine toentertijd zijn acteertalent. Met dezelfde grimassen als waarmee filmster Williams wereldberoemd werd, speelde hij voor aangeschoten wild. Nadat Telekom richting l'Alpe d'Huez voor trein had gespeeld om de aartsrivaal van Jan Ullrich zo de vernieling in te rijden, was Armstrong aan de beurt om op deze Hollandse berg 'Auf wiedersehen' te zeggen. Als een vlinder fladderde hij weg bij Ullrich, die deze tactische meesterzet niet meer te boven kwam.

Onder het motto 'breken of aanvallen' ('Crack or attack') begint ook Lance Armstrong aan de Pyreneeën. De afgelopen jaren maakte hij in de cols een uitstekende indruk door op de slotklim ten strijde te trekken. De Spaanse Armada is gewaarschuwd.

ONCE-ploegleider Manolo Saiz voorop. Nog nooit in de geschiedenis van ONCE reed er zo'n uitgebalanceerde ploeg in de Tour. Dat werd duidelijk door de overwinning in de ploegentijdrit en dat moet in de bergen opnieuw blijken. Tot de laatste klim kan Armstrong waarschijnlijk alleen rekenen op de steun van Roberto Heras. Saiz: "Voor de finale van de bergritten heb ik maar liefst vijf man. Naast De Galdeano en Beloki zijn Azevedo, Pradera en Serrano bergop ijzersterk."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Lance Armstrong
Waarbij het gewicht van de koers door ONCE gedragen gaat worden. De Galdeano: "Vandaag heb ik met heel veel succes mijn gele trui verdedigd. Wij hebben al afgesproken dat wij dat zolang mogelijk blijven doen. Waarbij de rolverdeling duidelijk is. Beloki heeft de afgelopen jaren bewezen een groot ronderenner te zijn. Hij blijft onze kopman."

Valse bescheidenheid van een pure allrounder met het rustgevende karakter, dat doet denken aan Miguel Indurain. De Galdeano: "In mijn ogen blijft Armstrong de favoriet bij uitstek. Maar de Tour is na deze tijdrit wel een open wedstrijd geworden en daar moeten wij van kunnen profiteren. Ik heb het geel en barst van het optimisme. Maar ga mij alsjeblieft niet met Miguel Indurain vergelijken. Hij won vijf keer de Tour de France, terwijl ik de gele trui pas zes dagen heb verdedigd."

In Lorient pareerde de onverstoorbare Spanjaard de eerste aanval van Lance Armstrong. Vanaf donderdag wordt duidelijk of Igor Gonzalez de Galdeano en alle Spaanse rasklimmers ook in het hooggebergte tegen de Amerikaan zijn opgewassen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.