De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wilde rit voor Dow
   
 

NEW YORK - De koersbewegingen op Wall Street waren gisteren uiterst grillig. Vrees voor de naderende golf kwartaalcijfers, een zwakke dollar en de immer donkere wolken van het fenomeen boekhoudschandaal joegen nerveuze beleggers aanvankelijk massaal van de beurs - een megaovername in de farmacie ten spijt. Door een opmerkelijke come back sloot de Dow Jones-index slechts 0,5% lager op 8639,19, na een tussentijds verlies van bijna 5%. De omzet was enorm.

Handelaren hadden geen duidelijke verklaring voor het opkrabbelen van de koersen, behalve dat de koopjesjager zich weer aandiende. Schermenbeurs Nasdaq wist na een aanvankelijk verlies van bijna 4% procent zelfs in de plus te eindigen: 0,6% hoger op 1382,20. Een negatief rapport van zakenbank Merrill Lynch over de halfgeleidersector brak hier al vroeg de hoop op herstel, maar uiteindelijk veerden de koersen toch op.

De eerdere neergang had zelfs een reactie van president Bush ontlokt. Volgens hem was er niets loos; de Amerikaanse economie zou slechts kampen met een kater na het feest van de afgelopen jaren. Zijn peptalk had geen directe impact: de koersen zakten in de uren daarna juist verder weg. Dat had wellicht te maken met het feit dat het Witte Huis zelf een rol in de vertrouwenscrisis is gaan spelen. Vice-president Dick Cheney wordt ervan beschuldigd zich in zijn vorige functie als bestuursvoorzitter van het oliebedrijf Halliburton ook aan dubieuze boekhoudpraktijken schuldig te hebben gemaakt Verder dienden zich nieuwe, vermeende boekhoudschandalen aan in de energiesector. Daar zijn twee bedrijven (El Paso en Duke Energy) aangeklaagd wegens misstanden.

Onder de Dow-fondsen moest onder meer Johnson & Johnson (-3,%) inleveren. Het farmacieconcern komt vandaag met kwartaalcijfers. Een ander farmafonds, Pfizer, kwam gisteren met cijfers maar viel vooral op door de aangekondigde overname van het Zweeds-Amerikaanse Pharmacia voor een bedrag van $60 miljard. Omdat Pfizer in aandelen wil betalen, vloog de koers ruim 10% omlaag. Pharmacia sloot daarentegen sterk (20%) hoger.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.